Rechtvaardig: Een antwoord is ook niet alles

Foto: Shutterstock

De kennis en kunde van de belezen chatbot, Chat GPT - belezen omdat zij (?) zo’n beetje alle op het internet tot 2021 te vinden teksten tot zich heeft genomen - maakt meerdere schrijvende beroepsgroepen wat zenuwachtig.

Journalisten en advocaten vragen zich af wanneer zij overbodig worden en leraren kunnen werkstukken gegenereerd door Chat GPT moeilijk meer onderscheiden van werkstukken gemaakt door leerlingen van vlees en bloed.

Dat laatste heeft weer geleid tot een zeer unieke Kamermotie, opgesteld door - jawel - Chat GPT, waarin het kabinet wordt gevraagd om op korte termijn een Al-strategie te ontwikkelen met betrekking tot de impact van Al op het onderwijs. De ontwikkeling van de zogenaamde kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) gaat razendsnel.

Laatst liet ik mij ook verleiden Chat GPT voor mij aan het werk te zetten. Noch in mijn juridische databanken, noch via Google was een antwoord te vinden op mijn vraag.

Met het antwoord, dat ik inderdaad in redelijk Nederlands binnen enkele seconden kreeg, kon ik weinig, omdat ik het proces van vraag/dilemma naar oplossing niet kon volgen. Bij het oplossen van juridische of politiek-maatschappelijke dilemma’s gaat het meer om het proces naar de oplossing toe dan om de oplossing zelf. Zie onze stikstofproblemen. Van een algoritme dat de weersverwachtingen op lange termijn voorspelt is dat minder interessant, maar als u een hypotheek aanvraagt en de bankmedewerker laat u zonder enige uitleg weten: “Computer says no!” dan spring je uit je vel.

In belangrijke beslissingen wil je meegenomen worden in het proces van probleem naar oplossing.

Laatst vroeg een AI-deskundige aan Chat GTP: “Is de volgende Koningin van Nederland een man of een vrouw?” De bot kwam met een heel lang antwoord met weliswaar iets van een redenatie, dat begon met: “De huidige Koningin van Nederland is een vrouw, Beatrix. Zij deed afstand in 2013 en werd opgevolgd door haar zoon dus de volgende Koningin zal een man zijn”. De bot lijkt van wat Wikipedia lemma’s een hutspot gemaakt te hebben. Conclusie: blijf zelf nadenken, want zo slim is AI nog niet. Voor de meeste algoritmes geldt: Voed je het algoritme met rotzooi dan komt er ook rotzooi uit en in rechtspraak en democratie gaat het dus om het proces en niet om een “digitaal antwoord”.

Nieuws

menu