Prikkedam hoeft dwangsom niet te betalen

Crosscircuit Prikkedam. Archief Rens Hooyenga

Makkinga - Motorsportvereniging De Prikkedam (MSV) in Makkinga hoeft een door de gemeente opgelegde dwangsom van 4000 euro niet te betalen.

De dwangsom was opgelegd omdat tijdens de training op 18 oktober 2020 de geluidsnormen werden overschreden. Dit kwam volgens de MSV omdat tijdens de training een ontstekingsprobleem aan een crossmotor ontstond, waardoor er een geluidspiek was. De motor voldeed zonder het defect aan de geluidseisen.

Op het moment dat MSV dit defect ontdekte, is de motor uit de baan gehaald. Volgens de vereniging is dit in de periode van 10.00 en 10.25 uur (een manche) geweest. Uit het meetrapport blijkt dat er verder geen geluidsoverschrijding is geweest.

Ongewoon voorval

De dag na de training heeft MSV dit per e-mail aan de gemeente medegedeeld. In de milieuwetgeving wordt het defect aan een motor als een calamiteit/ongewoon voorval gezien. Met een (incidenteel) ongewoon voorval, zoals een uitlaat die tijdens het rijden kapot gaat, is bij de geluidsnormen geen rekening gehouden. De omstandigheden tijdens de meting van 18 oktober zijn volgens de gemeente dusdanig dat hiermee een bijzondere omstandigheid aanwezig is.

De overige negen dwangsommen die de gemeente oplegde aan MSV, zijn wel betaald.

Nieuws

Meest gelezen