Plus en Coop gaan samen verder en willen de concurrentie aangaan met Jumbo en Albert Heijn

Supermarktketens Plus en Coop gaan samen verder ANP

Supermarktketens Plus en Coop gaan samen verder. De twee coöperaties fuseren tot het derde supermarktconcern van Nederland, achter Albert Heijn en Jumbo. Het nieuwe fusiebedrijf heeft 550 winkels in Nederland, die allemaal onder de naam Plus doorgaan.

Daarmee verdwijnt naam Coop. De keten heeft samen een consumentenomzet van circa 5 miljard euro, met werk vooraan ruim 40.000 medewerkers die elke week meer dan 4,5 miljoen klanten bedienen.

De nieuwe organisatie zal het ’zelfstandig ondernemerschap en actieve betrokkenheid van consumenten geborgd zijn’, zo beloven zijn. De fusie moet nog worden goedgekeurd door de leden van de twee ondernemingen en de mededingsautoriteit. Begin 2022 zou de fusie moeten worden afgerond.

Investeringen

Begin dit jaar besloot de familie Deen om na 87 jaar het familiebedrijf te verkopen. Van de tachtig winkels gaan er 39 naar Albert Heijn, 22 naar Vomar en de 19 naar DekaMarkt. Naast de prijzenoorlog, hebben kleinere supermarkten het lastig met investeringen in logistiek en het oprukkende thuisbezorgen van boodschappen.

In een persberich hinten ook Plus en Coop op die reden voor het samengaan. Met de fusie ,,ontstaat een sterke, toekomstbestendige en concurrerende speler in het Nederlandse supermarkt landschap. De krachtige combinatie biedt een uitstekend perspectief voor de lange termijn in de competitieve food retail markt, zowel voor de coöperatie als haar leden”, aldus de twee bedrijven.

Friesland

Coop heeft in Friesland tien vestigingen - voornamelijk in wat kleinere dorpen - en Plus vijf.