'Overheidsbesluiten over vaccins zorgen voor veel onrust'

Zorgmedewerkers willen zich massaal laten vaccineren. Pixabay

De huisartsen in Ooststellingwerf gaan de komende weken verder met het vaccineren tegen corona. Na de niet-mobiele mensen van 90+ en inwoners van instellingen zijn nu de mensen van 60-64 jaar en mensen met fors overgewicht (BMI>40) aan de beurt.

Hiervoor hebben de huisartsen het AstraZeneca vaccin van het RIVM gekregen. Op het laatste moment (voor inwoners van Appelscha was dat ná het versturen van de uitnodigingsbrief) is door de overheid besloten dat mensen jonger dan 60 jaar dit vaccin voorlopig niet mogen hebben, in afwachting van nader onderzoek naar mogelijke bijwerkingen.

De huisartsen volgen de richtlijnen van de overheid. Dit betekent dat de mensen jonger dan 60 met een BMI boven de 40 voorlopig niet gevaccineerd kunnen worden. Woensdag 7 april volgt hierover een nader besluit.

Veel onrust

Huisartsen hebben gemerkt dat de diverse overheidsbesluiten voor erg veel onrust zorgen. De praktijken worden zeer veelvuldig hierover gebeld. Veel mensen geven aan het AstraZeneca vaccin niet te willen hebben. Huisartsen -die geen invloed hebben op de keuzes die de overheid maakt bij het toekennen van vaccins aan doelgroepen – kunnen mensen die een vaccinatieoproep afwijzen niet allemaal persoonlijk informeren over nieuwe beleidsbesluiten. Daarom adviseren zij deze mensen om zelf de informatie van de overheid in de gaten te houden om te zien wanneer er weer een ronde komt.

Brief

Vrijdagmiddag zijn in Appelscha bijna 500 mensen per brief uitgenodigd voor een eerste vaccinatie. Voor deze groep mensen van 60-64 jaar die de brief hebben ontvangen gaat de vaccinatie gewoon door. Patiënten van de overige praktijken in Ooststellingwerf krijgen schriftelijk bericht van hun eigen huisarts over de datum van de vaccinatie.