Opnieuw een vuurwerkverbod: 'Je wordt als branche met de rug tegen de muur gezet'

Een overvolle loods van Vuurwerkland in Haulerwijk. Op de foto Sven Rozema, Jelle Haisma en John Beeftink (v.l.n.r.). Rens Hooyenga

De sier- en knalcakes, pakketten en fonteinen blijven ook dit jaar onaangeraakt in de verpakkingen. Er komt net als vorig jaar een landelijk vuurwerkverbod, tot ongenoegen van de verkopers.

Vorig jaar kreeg de vuurwerkbranche op 13 november het slechte nieuws, dit jaar zes dagen later. De Vereniging Nederlandse Gemeenten en de burgemeesters stuurden donderdag een brandbrief. Het bleek de aanzet tot het verbod dat vrijdag is aangekondigd. Vanwege de hoge coronacijfers wil het demissionaire kabinet voorkomen dat de druk op de zorg rond de jaarwisseling nog groter wordt.

Grafstemming

Die emoties zijn er bij John Beeftink, medewerker van Vuurwerk Rijpma in Haulerwijk. ,,Het is één grote klotezooi”, zegt hij. ,,Door de brandbrief van donderdag werd het spannend. We hielden ons hart vast.” In de ochtend voelde de medewerkers al nattigheid. ,,Het was een grafstemming. We zijn allemaal terneergeslagen en worden er emotioneel van.”

De vuurwerkbranche werd vorig maar met 40 miljoen euro gecompenseerd door de overheid. Ook nu zullen er steunpakketten volgen, kondigt de rijksoverheid aan, maar de hoogte daarvan is nog onduidelijk. ,,Je wordt als branche met de rug tegen de muur gezet. Als de compensatie duidelijk is, kunnen we dingen ondernemen”, benadrukt Beeftink.

Nieuws

menu