Onderzoek naar effect klinkers op Norgerweg

De Norgerweg in de jaren zestig.

Het college van Ooststellingwerf laat onderzoeken of het opnieuw aanbrengen van klinkers op de Norgerweg in Haulerwijk nog steeds leidt tot onaanvaardbare effecten.

Bewoners van de Norgerweg willen dat de klinkerverharding wordt vervangen door asfaltverharding, dit vanwege de ervaren trillingsoverlast. Het college is er echter van overtuigd dat het verkeer dan sneller gaat rijden. De vraag is dus of door het herstraten met klinkers de overlast tot een aanvaardbaar niveau kan worden verlaagd. Om dit te weten wordt nu op een vergelijkbare klinkerweg, waar al onderhoud is gepleegd, een meting gedaan.

Dat lijkt de enige escape voor de bewoners. Mocht het lawaai op die andere weg - in een ander dorp - te hoog zijn, dan komt misschien asfalt toch nog in beeld. Maar vooralsnog tornt het college niet aan de plannen, zo bleek dinsdagavond in antwoord op vragen van Ooststellingwerfs Belang. Het onderzoek kost 10.000 euro.

Wethouder Marian Jager-Wöltgens ziet geen noodzaak om ook een meting te doen op een asfaltweg. Dat asfalt geluidsarmer is staat ook voor haar namelijk niet ter discussie, dat is niet het probleem. Het college gaat er vanuit dat de trillingen na herstraten op een nieuwe ondergrond zullen afnemen tot een aanvaardbaar niveau. Ook kom er een strook asfalt aan de zijkanten van de Norgerweg. En de overgang tussen asfalt en klinkers kan mogelijk nog worden verbeterd.

Nieuws

menu