Onderhoudswerkzaamheden aan kerk Oldeberkoop. Toren staat komende tijd in de steigers

De komende periode staat de toren in de steigers. Lourens Looijenga

Bij de monumentale Bonifatiuskerk in Oldeberkoop zijn onderhoudswerkzaamheden van start gegaan. De toren staat in de steigers.

De kerk wordt jaarlijks geïnspecteerd door Monumentenwacht. Uit het laatste rapport bleek dat er werkzaamheden moesten worden uitgevoerd.

SIBO

De kerkrentmeesters van eigenaar de Protestantse Gemeente Olde- en Nijeberkoop gaven, in samenwerking met Stichting instandhouding Bonifatiuskerk Oldeberkoop (SIBO), opdracht voor deze werkzaamheden. Omdat de kerkelijke gemeente te klein is om de kosten van het onderhoud van dit cultureel erfgoed alleen te dragen, is de SIBO opgericht.

Voegwerkzaamheden

De komende periode staat de toren in de steigers, dit In verband met voegwerkzaamheden van de muren van de toren en het gebouw. Ook vinden er reparaties plaats aan het dak van de kerk. In de toren worden vloeren en leuningen geplaatst in verband met de veiligheid. De kosten van de werkzaamheden zijn geraamd op ongeveer 60.000 euro. Aannemersbedrijf Houwer/Jansen uit Oldeberkoop voert de werkzaamheden uit. Dat bedrijf restaureerde vorig jaar ook de kerk van Noordwolde.

Rijksmonument

Kerk, kerkhof en ringmuur vormen tezamen een rijksmonument. Het kerkgebouw uit ongeveer 1125 behoort tot de oudste van Zuidoost-Friesland en vormt het historisch beeldbepalende middelpunt van Oldeberkoop.