Nieuwe drinkwaterfabriek in Beilen ontlast waterwinning Terwisscha

Het hoogste punt van de nieuwe fabriek is bereikt. Eigen foto

Het hoogste punt van de bouw van de nieuwe drinkwaterfabriek van WMD in Beilen is bereikt. Deze waterfabriek zorgt straks voor drinkwater in de regio rondom Beilen. Maar ook bij klanten van collega waterbedrijf Vitens in het Friese grensgebied bij Appelscha komt vanaf het voorjaar van 2023 Drents drinkwater uit Beilen uit de kraan.

Naar goed gebruik, hield WMD donderdag een barbecue om alle medewerkers op de bouw te bedanken. Leo Hendriks, directeur WMD: ‘Vanwege de schaarste aan alles is het in deze tijd niet eenvoudig om een project van deze omvang uit te voeren. We zijn daarom extra trots dat de aannemers en hun medewerkers samen met de medewerkers van WMD dit hoogste punt zo snel hebben bereikt.’ WMD werkt hierin samen met Vitens.

Nieuwbouw nodig

Het productiestation dat er nu staat stamt uit 1946. Om weer te voldoen aan de eisen van deze tijd én om de inwoners van Midden-Drenthe aanzienlijk zachter water te leveren, is de nieuwbouw nodig. Daarnaast gaat WMD dus ook water leveren aan Vitens. Vitens legt hiervoor een nieuwe leiding aan van Beilen naar Appelscha. Hendriks: ‘We hebben een contract voor 40 jaar. Er gaat dus 40 jaar water van Beilen naar Appelscha. We helpen mee om het verdrogingsprobleem op te lossen. Dat doen we samen waarbij we leren van elkaar.’

Terwisscha

In 2017 stelde Vitens de vraag of het mogelijk is dat WMD drinkwater levert aan de omgeving van Appelscha. Directe reden was de afspraken die Vitens met de provincies Drenthe en Friesland had gemaakt om de eigen winning in Terwisscha bij Appelscha te halveren. Deze winning ligt namelijk midden in nationaal park Drents-Friese Wold. Directievoorzitter Jelle Hannema van Vitens: ‘We zijn blij met deze samenwerking, waarmee we de hoogste maatschappelijke impact tegen optimale kosten realiseren. En het helpt ons om Terwisscha te ontlasten. Het water dat we daarom extra nodig hebben, kan WMD in Appelscha produceren.’ De planning is dat het eerste drinkwater uit de nieuwe fabriek in de eerste helft van 2023 uit de Friese en Drentse kranen komt.

Nieuws

Meest gelezen

menu