Na vier jaar eindelijk weer Turfvaartdagen? ‘Na zoveel jaar is het afwachten hoeveel vrijwilligers er nog beschikbaar zijn’

2018 is het laatste jaar dat de Turfvaartdagen aan de Vaart Noordzijde in Appelscha werd gehouden. Het tweejaarlijkse evenement kon in 2020 niet doorgaan vanwege corona. Even was er sprake van een jaartje opschuiven, maar ook vorig jaar kon het om dezelfde reden niet plaatsvinden. Alle hoop is nu gevestigd op 2022. Maar hoeveel vrijwilligers zijn er nog beschikbaar?

De Turfvaartdagen schuiven opnieuw een jaar op.

De Turfvaartdagen schuiven opnieuw een jaar op. Archief Rens Hooyenga

‘Dat vragen wij ons ook af’, zegt het bestuur, dat druk bezig is met de inventarisatie daarvan. ‘Het was een groep fijne, gemotiveerde mensen, van een gemiddeld wat hogere leeftijd. Zoals we het nu bekijken, blijft er een groep van 25 tot 30 personen over’, vertelt Yvon Peters, secretaris van Stichting Turfvaartdagen Appelscha. ‘Dat klinkt als een vrij grote groep, maar dat is het minimale aantal vrijwilligers dat we per dag nodig hebben om alles goed te laten draaien. Denk daarbij aan het bemannen van de drie entrees, toezicht en hulp bij allerlei attractie, verkeersregelaars enzovoort.