Op zijn 20e begon als Veenje als kraanmachinist bij Drees en De Haan.

Mijn werk: ‘Ik ga mijn eigen gang’

Op zijn 20e begon als Veenje als kraanmachinist bij Drees en De Haan. Anne Westerhof

Appelscha - Naast het woonhuis staan een aantal werkplaatsen op het bedrijventerrein. Het betreft het kraanbedrijf van Wyger Veenje in Appelscha. Naast de loods waar de dieplader en kraan staan, liggen de attributen voor de kraan. Vanaf 1992 is hij hier met zijn partner komen wonen. Het oude veenarbeidershuisje werd grotendeels gestript, alleen het voorhuis toont nog de geschiedenis.

Appelscha Wyger Veenje (1960) is geboren in Zuidwolde en heeft daar ook een deel van zijn kinderjaren doorgebracht. Hij is een van de vier kinderen en komt uit een muzikaal gezin. Piano spelen is nog steeds een liefhebberij. Maar het gesprek gaat nu vooral over zijn werk en zijn idealen.

Op zijn 20e begon als hij als kraanmachinist bij Drees en De Haan in Appelscha. En dat werk beviel hem, hij doet het al 40 jaar en wil er nog lang mee door gaan: ‘Ik vind het veuls te mooi’. In 1998 besloot hij voor zichzelf te beginnen. Eigen baas zijn is het credo dat hem op het lijf staat geschreven.

Sloten maaien

Wyger Veenje heeft vaste opdrachtgevers. Jaarlijks maait hij in Ooststellingwerf de sloten in de dorpskernen, hij hekkelt sloten voor boeren en vele andere opdrachtgevers en graaft routes voor Staatsbosbeheer en mountainbikers. Trots showt hij zijn volautomatische bollenpootmachine, waarmee 40.000 bollen per uur gepoot worden. Hij zit niet om werk verlegen. Integendeel en hij heeft er een mooi bestaan van.

Houtbewerking

Veenje is doordeweeks met de kraan op pad, de andere tijd investeert hij in z’n andere hobby’s, waaronder houtbewerking (meubels maken en werken aan de draaibank), pianospelen, tuinieren en fotografie. Hij heeft een oeuvre van landschapsfotografie. Mooie platen van het landschap en vogels hangen aan de muur in de woonkamer. In de woon- of werkomgeving ziet zijn oog vaak het perfecte plaatje. Op Facebook zijn hiervan de resultaten te bewonderen.

Wyger Veenje is autodidact op alle terreinen, voor het kraanwerk en de hobby’s: ‘Je kunt alles leren, als je maar wilt.’ Het karakteriseert Veenje dat hij het graag zelf in de hand heeft. Regeltjes zijn nodig, maar hij gaat vooral zijn eigen weg, gedreven door een expressieve aanpak: ’Ik ga mijn eigen gang’.

Veenje heeft een groot hart voor de natuur. Zijn erf is beplant met bijzondere grassen, planten en boomsoorten, van de Anna Polonia boom tot Zakdoekjesboom en Zwarte Vlier.

Omslag

Het stemt hem bezorgd hoe het landschap er bij staat. De biodiversiteit is ver te zoeken. Veenje vindt dat er een omslag moet komen in het beheer van het landschap, vooral om de volgende generaties niet op te zadelen met een wereld van enkel steen en beton. Kritisch is hij ook op zijn eigen bijdrage en dus gebruikt hij blauwe diesel (minder uitstoot). Het tekent Veenje om het maaibeleid naar zijn hand te zetten door jaarlijks de bermen om en om te maaien, de sprietjes minder kort af te scheren en bloemstroken voor een deel ongemoeid te laten, om op deze manier de biotoop voor insecten en andere dieren zoveel mogelijk intact te houden.

Samen met hovenier Pruntel is de Eerste Wijk in Appelscha aangepakt. Het zaad van de Cruydt-Hoeck heeft de gemeente verstrekt en daar gaat aankomend voorjaar een mooi mengsel vol kleur welig te tieren. En voor later, als zeventiger, wil hij zich helemaal op de houtbewerking richten. Mooi van huis uit werken op een plek waar hij nooit meer vandaag gaat.

 

Anne Westerhof