Mijn werk: ‘Ik ben eigenlijk als Sinterklaas geboren’

Oldeberkoop - Geen aankomst per boot in Oldeberkoop en geen avondintocht. Sint komt online wel bij de scholen, zorg- en verpleegtehuizen en bij de afdelingen in het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Want Sint is, als zijn verjaardag weer achter de rug, is verpleegkundige op IC-afdeling bij laatstgenoemde instelling.

Noodzakelijke eigenschappen voor een goede Sint zijn dat je behalve een kindervriend een vriend voor alle mensen bent. ‘Je moet van mensen houden’, aldus Jan Berend van Elp uit Oldeberkoop. De Sinterklaasviering hoort bij het Nederlands cultureel erfgoed en daar moet je als Sint helemaal in geloven.

Hulpsint

Van Elp trad op 29-jarige leeftijd in het vak als hulpsint. En hij voelt zich in deze rol als een vis in het water. ‘Ik ben eigenlijk als Sinterklaas geboren. Je speelt het niet, maar je bent het’.

Vrijwilligers

Vanaf begin november is hij in voorbereiding voor zijn performance. Het huis ‘ontploft’ letterlijk. De pakken van de Pieten en de Sint, de schminkdozen, de honderden tekeningen en Sinterklaasknutsels vullen de woning tot in alle hoeken en gaten. Het evenement wordt gedragen door vele vrijwilligers en zijn partner. ‘Hun inzet is onmisbaar’. Partner Elly Bosscha grimeert, vroeger was dat een intensieve klus, maar met het stijgen der jaren hoeft er niet zoveel meer aan te gebeuren. Sint heeft ook nevenactiviteiten. In 2017 kreeg hij daarvoor een onderscheiding.

Tekeningen

Andere jaren wappert de Sinterklaasvlag voor de woning vanaf het moment dat hij Nederland binnenkomt. Regelmatig liggen er dan tekeningen op de deurmat voor de goedheiligman. De Pieten komen vaak van de te bezoeken locatie en of ze nu gekleurd, grijs of geveegd zijn, ze zijn Sint alle even lief. In de beginjaren werd het pak en baardstel gehuurd, maar dat was nogal omslachtig en beviel niet goed. Nu heeft Sint zijn eigen kleding met zorg uitgezocht en aangeschaft, en een baardstel dat hij ieder jaar laat opmaken.

Defilé

De spannende tijd breekt aan voor de goedheiligman, hij kijkt ernaar uit. Vooral naar het moment om de kinderen te zien. Dat gaat dit jaar niet gepaard met een schoolbezoek maar Sint is dit jaar de ontvangende partij: de kinderen komen in defilé bij hem op visite. Het bezoek aan instellingen en organisaties gaat Sint niet in de koude kleren zitten. Op bezoek in het ziekenhuis ontmoette Sint een terminale mevrouw die opgefleurd zei ‘nu zie ik nog één keer Sinterklaas’. Dat liet hem niet onberoerd. Iedereen is blij als ze hem zien en dat streelt zijn gevoel voor eigenwaarde: ‘Een feest voor ons allemaal’.

Sint geniet het meest van de kinderen. Dan komen alle emoties voorbij en ziet hij op de kinderkopjes het ultieme gevoel van blijdschap.

Intensief

Sinterklaas heeft het niet gemakkelijk, de weken rond zijn verjaardag zijn intensief. Eigenlijk is hij wel blij als het weer achter de rug is, hij neemt dan een week vakantie om weer bij te komen. En daarna pakt hij als Jan Berend van Elp zijn leven weer op. Hij is geboren en getogen in Oldeberkoop en veel mensen spreken hem in het dagelijks leven ook aan als Sinterklaas. Voor de toekomst denkt Sint het vak nog lang uit te oefenen. ‘Ik blijf Sinterklaas zolang ik het kan doen’.

 

Tekst en foto’s: Anne Westerhof