Mijn werk: ‘Het werd me gegund’

Ze worden allemaal met hun naam aangesproken, Pien, Anna, Zwaantje, Evelien en Marijke. Meer variatie is er niet, want opvolgers worden Pienen 1, 2 en ga zo maar door.

Het betreft de roodbonte koeien van de biologische boer Jan Klaas Santing in Ravenswoud (Fleckvieh). Sinds 2013 boert hij zelfstandig, daarvoor werkte hij een aantal jaren met zijn vader in maatschapsverband. De veehouderij telt een zestigtal koeien aangevuld met jongvee, pinken en kalveren. Op de oude plaats is door de ouders medio 2000 een nieuw huis gebouwd met dezelfde naam van weleer ‘Hoeve ‘t Hoogevene’. Het bedrijf staat op een unieke plek aan de wyk in Ravenswoud met een weids uitzicht over de velden en op het dorp.

Goed gevoel

Jan Klaas Santing (1985) is geboren in het Meppeler ziekenhuis, zijn ouders woonden daar in de regio. Al snel werd er verhuisd en is de jonge Santing opgegroeid in Ravenswoud. Als jong kindje moest hij al meehelpen en daar kijkt hij met goed gevoel op terug. Na de middelbare school, volgde een hbo-opleiding bedrijfskunde en daarna de universiteit in Wageningen. Master biologische landbouw. Zijn ouders stimuleerden hem hierin: ‘Het werd me gegund’.

Doorbijten

Hij genoot van studeren, er ging een wereld voor hem open op de universiteit. In het begin was het doorbijten met Engels als voertaal, maar de wetenschappelijke studie stond centraal in het leven van de studenten en dat sprak hem aan. Door het internationale karakter van de opleiding heeft hij veel van de wereld gezien: Zambia, Tanzania, Brazilië and so on. Hij heeft hier veel van opgestoken en meegemaakt hoe er op de verschillende continenten geboerd wordt. Van de studie heeft Santing er vrienden voor het leven aan overgehouden. Aan het einde van de opleiding brak het moment aan om te kiezen, werd het promoveren (PhD) of kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap als boer.

Biologisch boeren

De beslissing was voor hem niet moeilijk, hij had de behoefte om op een vaste plek te wonen en te werken en het bedrijf van zijn vader (waar hij al in maatschap werkte) paste in dit plaatje. Zijn ouders waren inmiddels biologisch gaan boeren, ze kozen voor het kleinschalige en niet voor het gangbare, het massale, wilden geen mestoverschot en hadden moeite met gebruik van bestrijdingsmiddelen. Jan Klaas Santing volgde hierin zijn ouders. Aardig detail is dat in 1998 Santings vader de 1000e biologisch boer in Nederland was.

Samen met vrouw Maike wonen ze nu op de boerderij, hij als boer, zij als orthopedagoge.

Mooiste vak

Het ondernemerschap past hem, als boer ben je allround, zegt Santing. Alle facetten komen voorbij, gezondheid van het dier, de grond, het weer, de mechanisatie. Het is het mooiste vak van alle beroepen en zo’n keuze krijg je maar eenmaal in je leven. Hij voelt zich verantwoordelijk voor het voedsel dat van de boerderij komt en geconsumeerd wordt. Daarom geen krachtvoer, maar pompoenen, wortelen, uien voor glanzende welvarende dieren en gezonde melk. Economisch belang en melkproductie staat niet bovenaan zijn lijstje. Dierenwelzijn, gezond milieu en biodiversiteit spannen de kroon. Zijn ideaal is om biologisch dynamisch te gaan boeren, met potstallen, de natuurlijke cyclus van de koe volgend en met minder stikstof. Tuurlijk moet er melk geproduceerd worden maar 7.000 liter op jaarbasis is meer dan genoeg.

‘Volg je hart’

Enfin, Jan Klaas Santing heeft nog veel idealen te verwezenlijken. Zijn motto is:’ Volg je hart, ga ervoor en sta ervoor’. Zijn studie heeft bijgedragen aan een onafhankelijker en weerbaarder opstelling: ’Je wordt er rijker door als mens’. Voor de toekomst wil hij naast een de andere bedrijfsvoering (BD) ook een boerderijwinkel openen voor een kortere keten in het productieproces. “Met wat ik er in steek hoop ik iets moois op te bouwen, ook voor de kinderen’.