Mijn werk: ‘De droom verwezenlijkt’

Oldeberkoop - De bijna dagelijkse duik in de dobbe bij de woonboerderij is uitgesteld tot na het gesprek. Het is 6 °C maar dat is geen enkel probleem. Dit ochtendritueel gaat de hele winter door, zijn conditie is merkbaar verbeterd en de koppeling met de wasbeurt maakt het tot een nuttige activiteit.

De veelzijdige duizendpoot Karst Berkenbosch (1950) is geboren in het ziekenhuis in Heerenveen en opgegroeid in Oldeberkoop. Naast het schrijverschap, maar liefst zestien boeken verschenen van zijn hand, is hij muzikant en theaterman, revue- en liedjesschrijver en verhalenverteller. En dit is nog maar een beperkte opsomming, teveel om hier op te noemen. Maar wie zoekt op het world wide web zal de naam Karst Berkenbosch onder meerdere hits tegenkomen.

Aanvankelijk vlotte het niet met het leren, de HBS was te hoog gegrepen. Dat hij een vroege leerling was en dat hij uit een beschermend dorp kwam was hier mede debet aan. Maar op de MULO ging het voor de wind.

Aai over de bol

De uitspraak van een leraar staat hem nog helder voor de geest: ‘Deze jongen moet zo nu en dan een aai over de bol’. Dat is ook zijn adagium, niet alleen het woord maar ook een fysieke aanraking doet bij kinderen veel goed. Na de Pabo stond hij een paar jaar voor de klas, maar wist al snel dat dit het niet was en hij maakte een keus voor het vormingswerk.

Cabaret en geschiedenis

Hij deed er veel dingen naast in de avonduren, waaronder cabaret in het Fries (Selskip Leo Dykstra) en Stellingwerfs (Harbargespul bij de Schrieversronte). Tijdens zijn periode aan de Middenschool in Gorredijk studeerde hij MO geschiedenis aan de Fryske Academy. Dat heeft indruk gemaakt en leerde hem vanuit meerdere gezichtspunten te denken.

Voormalige landbouwschool

Na wisselende woonplaatsen in de provincie keerde hij in 1979 terug in Oldeberkoop. In 1999 kochten hij en zijn vrouw Saakje de voormalige Landbouwschool. Hier startte hij zijn grote droom met een eigen theater met de naam ‘KijkKarst’. Tien jaren heeft hij z’n droom geleefd, zijn programma was een compilatie van verhalen, theater met muziek en gedichten in het Stellingwerfs en Nederlands: ‘Het was van alles wat’. In 2009 was de koek op en was de droom verwezenlijkt. Het nieuwste was er ook af en alles bij elkaar was het ook erg intensief, zegt Berkenbosch. Wel hebben een kleine 20.000 bezoekers van zijn podiumkunsten genoten. Na de verkoop van het monumentale pand is sinds 2015 de woonboerderij aan de Stellingenweg de uiteindelijke woonplek geworden.

Boek

Tijdens de periode van de ‘KijkKarst’ is het schrijven actiever ter hand genomen. Bijna ieder jaar kwam er een boek uit. Zijn repertoire bevat veel genres; romans, biografisch -en historisch werk, gedichten, muziek, fiets, toer- en wandeltochten. Zijn onlangs uitgekomen boek ‘Kunstwerken aan de weg is een heruitgave met ook nieuwe kunstwerken die in de gemeente Ooststellingwerf staan. Corona maakt dat de presentatie later zal plaatsvinden.

Podcast

Voor nu en straks is de agenda van de multidisciplinaire entertainer weer boordevol. De schrijverij blijft, een podcast met een paardenfluisteraar komt eraan evenals muzikale optredens. Samen met Mark Verbeek gaat hij chansons en ballades ten gehore brengen. Want publiek en de aai over zijn bol heeft hij nodig. En mét hoed (een echte Borsalino) want dat voelt compleet.

De energie spat ervan af. Op de valreep nog een whatsappje dat hij dit e-book vergeten was met tips in Z.O. Friesland dat hij samen met Kim Linse maakte. Deze gaat 1 februari de lucht in!

www.kijkkarst.nl

 

Foto’s en tekst: Anne Westerhof