Mijn werk: ‘Ben er supertrots op’

Oorspronkelijk was het een boerderij, maar toen Yt van der Ploeg en voormalig partner het pand in 2004 kochten was er een leefgemeenschap in gevestigd.

FOTO ANNE WESTERHOF

FOTO ANNE WESTERHOF

De gezinnen van Boele en Poppe Ytsma hadden hier 10 jaar hun domicilie. De plek in de natuur bevalt, ‘in the middle of nowhere’ volgens vrienden. Na een stevige verbouwing met veel hulp uit eigen netwerk verrees ‘Herberg het Volle Leven’. Een vegetarisch, biologisch restaurant met logies. Het concept is in al die jaren onveranderd, behalve uitbreiding met veganistische menu’s.

Yt van der Ploeg (1963) is geboren en opgegroeid in Maarsen. De liefde voor het kokerellen zat er al vroeg in en ze werd hierin door haar ouders gestimuleerd. Ze kreeg een fornuisje waarin een vuurtje gestookt kon en kookte een aardappel of biet.

Horeca

Ze koos voor een verpleegkundige opleiding aangevuld met pedagogiek en praktiseerde dit. Maar toen de gelegenheid zich voordeed om in de horeca te gaan werken greep ze de kans met beide handen aan. Ze begon als afwaskracht, tijdens de studie en kwam ze daarna al snel in de keuken terecht. Het was de kick voor Yt van der Ploeg. Dienstbaar en zorgzaam zijn voor de gast in combinatie met werken onder tijdsdruk, dat is wat de adrenaline doet stromen en het leuk maakt: In Dordrecht heeft ze lange tijd gewerkt in de ‘Herberg Kop van het land’ waar de keuken met hetzelfde concept werkte: ‘Nooit kunnen bevroeden dat ik herbergier zou worden’.

Van der Ploegs droom was een plek te creëren waar mensen zich thuis voelen. In Appelscha werd dit bewaarheid. Bewust is er voor het concept herberg gekozen omdat dat ruimte geeft aan het kleinschalige, gastvrije en persoonlijke. De naam ‘Het Volle Leven’ is ontleend aan een gedicht van Judith Hertzberg. Bij de opening van het restaurant was de dichteres niet aanwezig, maar vele jaren later was ze er incognito. Tijdens het diner kwam de onthulling en vele jaren later stuurde Hertzberg een bundel met verwijzing naar een pagina met onderstaand gedicht:

Hier

Hier niet meer heen

help onthouden

veel liever Appelscha

het nieuw vertrouwde

Er wordt met passie en liefde gekookt. Het bedrijf heeft pieken en dalen gekend door economische crises (2008/2009) en nu door de corona. Yt van der Ploeg is vanaf eind 2006 de enige eigenaar en drijft zelfstandig de zaak. Ze heeft al zeven jaar een vaste compagnon- kok Martijn London en werkt daarnaast met parttimers, waaronder familie, in de keuken en bediening. Veel voedsel komt van de Zaai-ster (verdeelcentrum) en de groentes komen uit eigen tuin: Ga niet met mijn mandje alle boeren langs’. Uit ideologische overwegingen, kookt ze vegetarisch. De bio-industrie, wijze van omgang met dieren en hierdoor de belasting voor het klimaat ligt hieraan ten grondslag.

Vegetarische keuken

Dat de vegetarische keuken intensiever en creatiever is behoeft nauwelijks uitleg. Bij vlees- en vis zijn deze bepalend op het bord, bij de vegetarische gerechten vragen combinaties en textuur veel meer aandacht, aldus Van der Ploeg. Tendens is dat er tegenwoordig veel meer met groente wordt gedaan en dat vlees en vis een meer ondergeschikte rol zijn gaan spelen. Het zal niemand verbazen dat Van der Ploeg dat een gunstige ontwikkeling vindt!

De coronaperiode was tevens een bezinningsperiode. Dat heeft ertoe geleid dat ze op den duur ook culturele activiteiten wil gaan organiseren. Daar zullen we op korte termijn meer over gaan horen maar dat het een gat in de markt zal zijn is buiten kijf.

Terugblikkend is ze trots op wat ze heeft neergezet, dat een gemêleerd publiek, dat ook niet vegetariërs de Herberg weten te vinden en dat de mensen zich hier thuis voelen: ‘Ben er supertrots op’.

www.hetvolleleven.com