Middeleeuwse kermis in Appelscha: er lopen vreemde snuiters rond

De Middeleeuwse straatartiest Alderhandt. Berend Drent

Op de Boerestreek in Appelscha is zondag 19 september van 11.00 tot 17.00 uur een Middeleeuwse Kermis. Er is van alles te beleven op het gebied van muziek en dans, straatacts, oud-Hollandse kinderspelletjes en kampementen met ridders, boogschieters en instrumentmakers.

Behalve kermiskramen en een met de hand aangedreven draaimolen zijn er kramen met oude ambachten, zoals spinnen, weven en viltwerk. Overal branden vuurtjes en er lopen vreemde snuiters rond zoals de Beu, een boeman die leefde in venen en moerassen. Verder is er een middeleeuwse jongleur, een bedelaar die in de 16e eeuw aanspoelde als schipbreukeling, een waarzegster en een magiër. Ook het Vrijstatig Volkje speelt, nart en danst nodigt iedereen uit om mee te doen met de Touwenknoop waarbij het publiek wordt uitgenodigd om die met gezamenlijk inzicht weer uit de knoop te krijgen.

Er zijn middeleeuwse lekkernijen, zoals de kaneelstokken van de schrandere keukenmeid en speciaal gebottelde Vrijstaats Bier. Om de mensen die niet in staat zijn naar de Boerestreek te komen, treden een aantal artiesten op in de zorgcentra van Appelscha.

Deze Middeleeuwse Kermis is mede mogelijk gemaakt door het Prins Berhard Cultuurfonds Fryslân, Stichting Bercoop Fonds en Plaatselijk Belang Appelscha.

Nieuws

menu