Met structurele subsidie krijgt Nobilis schouderklop

Grote belangstelling voor drukkunst op de Dag van de Prentkunst in Fochteloo. De kunstenaar rechts is Marjolein Terwindt-Wetterauw.

Grote belangstelling voor drukkunst op de Dag van de Prentkunst in Fochteloo. De kunstenaar rechts is Marjolein Terwindt-Wetterauw. FOTO RENS HOOYENGA

Voor het eerst was zaterdag de Dag van de Prentkunst bij Nobilis in Fochteloo in de buitenlucht. 21 marktkramen waren er opgesteld.

In totaal werden over de hele dag 269 bezoekers geteld. Dat was ruim meer dan de voorgaande jaren. Wethouder voor cultuur Esther Verhagen zorgde tijdens de door haar verrichte opening voor het belangrijkste nieuws van de dag. Voordat zij de natuurfoto van Judith Bouma-Litjens onthulde met hulp van de fotografe zelf en Nobilis-voorzitter Peter O. Gerrits hield ze een openingswoord, waarin ze de loftrompet stak over de tomeloze inzet van de 25 vrijwilligers van de stichting, maar ook over professionele manier van werken van Nobilis. Ook sprak ze waarderend over het werk van Sierd Geertsma, wiens tentoonstelling in Fochteloo op hetzelfde moment door haar werd geopend. Zij roemde de samenwerking tussen Museum Drachten, de Sierd Geertsma Stichting en Stichting Nobilis om in gezamenlijkheid een activiteiten- en tentoonstellingsprogramma te ontwikkelen in het jaar dat Geertsma 125 jaar geleden geboren is. Geertsma, geboren en getogen in Appelscha, woonde en werkte als kunstenaar in Appelscha.

Aan het eind van haar openingswoord maakte ze bekend dat de gemeente Ooststellingwerf heeft besloten om een structurele subsidie toe te kennen. Het bedrag van 1000 euro is nog bescheiden van omvang, maar wordt wellicht later nog aangepast. ‘Het belangrijkste effect van de jaarlijkse steun is dat daardoor het gemakkelijker wordt de museumregistratie binnen te halen’, aldus Verhagen. Haar verhaal werd met luid applaus ontvangen. Daarna maakte ze samen met de voorzitter een rondgang over de prentkunstmarkt. Ondertussen ontving Pieter Jonker de familie Geertsma en een delegatie van Museum Drachten op de tentoonstelling. Hij stond stil bij de samenwerking en vertelde over zijn eerste ontmoeting met Geertsma veertig jaar geleden, toen hij voor de Stellingwarver Schrieversronte een kalender uit mocht geven met werk van Geertsma en samen met Museum Drachten in Oosterwolde een tentoonstelling mocht organiseren. De voorzitter liet weten dat deze dag volgend jaar een vervolg moet krijgen.