Leden Vesuvius plaatsen wiekenkruisen op Tjasker; Oudejaarsploeg beheert molen sinds 1978

De wieken worden weer aangebracht. Kees Munting

Al sinds 30 april 1978 zorgen de leden van de Vesuviusclub in Elsloo er voor dat in het voorjaar de wiekenkruisen op de molenas van de houten Vesuviuspaal tjasker worden gezet.

Vrijdagavond was het weer zover. Met vereende kracht werd het klusje op de rand van de Stobbepoel in Tronde geklaard. Het wiekenkruis werd zoals gebruikelijk met de “losse kop” op het uiteinde van de molenas vastgezet. In het najaar, zoals in vroegere jaren met de meeste tjaskers gebruikelijk was, wordt het wiekenkruis in de winterberging droog opgeborgen.

Opvallend plaatsje

De Vesuviusclub beheert de Tjasker, die sinds 1978 in eigendom is van de Stichting De Fryske Mole. Met de plaatselijke ijsclub De Oefening werd destijds overeen gekomen dat de molen op haar grondgebied, het natuurgebied “De Stobbepoel”, een opvallend plaatsje aan de rand van het gebied vlakbij het fietspad kreeg. In 1987 kreeg de kenmerkende molen de huidige plek aangewezen. In juli 1990 werd de molen, die vroeger in de veenderijen van de ‘Schaopewaskersdobbe’ werd gebruikt, door de Rijksdienst voor Monumenten officieel als beschermd monument aangemerkt.

De tekst gaat verder na de foto

Poldermolen

Tijdens de oudejaarsuitbarsting van de Vesuviusclub in de nacht van 1 januari 1977 werd de gerestaureerde uit ongeveer 1900 daterende poldermolen onder grote belangstelling op het schoolplein aan het dorp aangeboden. Daarom kreeg de molen de naam “Vesuvius-paaltjasker”.

Boerenwagen

In de eerste jaren werd de tjasker in zijn geheel op een boerenwagen en voortgetrokken door een Belg van Hendrik van den Berg ceremonieel naar de plaats van bestemming gebracht. Daar was ook muziekvereniging Concordia of boerenkapel De Klaterjaegers in bij betrokken. Onder grote publieke belangstelling werd de tjasker dan door de Vesuviusmannen op de hardhouten molenas gezet.