Lammetjes worden massaal geboren op Kale Duinen

Henk Vondeling

Appelscha - Het is een prachtig gezicht. Tientallen schapen met een lammetje of soms wel twee.. struinend over de Kale Duinen. Binnen de schaapskudde worden deze maand honderden lammetjes geboren op de zandverstuiving midden in het bos.

Het is in volle gang. Schaapsherder Anne van Riezen, de eigenaar van de kudde, heeft het er maar druk mee. 'Er zijn al zo'n 75 lammetjes geboren en naar verwachting worden er deze periode tussen de vier- en vijfhonderd lammetjes geboren', zegt Van Riezen Precies weet hij het niet, omdat de kudde, net als het gebied, erg groot is.

'We helpen waar we kunnen.' Schapen die een tweeling hebben gekregen, brengt de schaapsherder in veiligheid, zodat de moeder geen lammetje kwijtraakt. 'Dat wil nogal eens gebeuren in zo'n groot gebied. De schapen worden dan tijdelijk naar een anderhalf hectare groot weiland gebracht in Oosterwolde om te wennen.'

Ren niet achter lammetjes aan

Het jonge geluk heeft ook een keerzijde. Het gebeurt regelmatig dat gezinnen genieten van de Kale Duinen en wat is er nou mooier om de lammetjes te fotograferen? 'Daar is niks mis mee en is alleen maar mooi.' Echter ziet de herder ook gevaren. 'Als kinderen of honden achter de lammetjes aan rennen, kan het jonge beestje schrikken en verdwalen. Het overleeft dan niet en valt sneller ten prooi aan een vos.' Daarom roept Van Riezen iedereen op voorzichtig met de lammetjes om te gaan. Bewaar afstand en ren er vooral niet achter aan. Zeker niet achter een moeder met twee kleintjes.

Dertig per dag

Er komt een nog drukkere periode aan qua geboortes. 'Aankomende week zullen de meeste lammetjes geboren worden. Het gaat dan om zo'n 25 tot 30 per dag.'