Lammert Gorter gaat met pensioen en dat laat De Samenwerking niet onopgemerkt voorbij gaan

Lammert en Grietje Gorter op de zitbank voorop de tractor die hem van huis haalde. Naast de zitbank links "Jannes Wapsebokse", die de Gorters bij de etenstafel weghaalde voor de ereronde. Hendrik Betten

Lammert en Grietje Gorter het even niet meer toen op de ramen werd gebonsd en zij niets vermoedend en halsoverkop bij de etenstafel werden weggehaald.

Het had alles te maken met het bedrijf “De Samenwerking” in Elsloo, waarvan het personeel met het rijdend materieel al voor hun woning aan de Portingaweg stond. Ze wilden trouwe medewerker Lammert een speciaal eerbetoon aanbieden.

Bijna 50 jaar in dienst

Na 49 jaar onafgebroken trouwe dienst bij “de loods” (in de volksmond de Samenwerking) ging Lammert met pensioen. “Een zeer unieke gebeurtenis waar het bedrijf natuurlijk enorm trots op kan zijn. Het gebeurt nog maar zelden dat een werknemer bijna vijftig jaar bij een bedrijf in dienst is”, aldus de directie.

Ereronde

Om het vertrek van Gorter niet zomaar voorbij te laten gaan, had het bedrijf een ereronde door de dorpskern van Elsloo op touw gezet. Extra warm gekleed en met een deken om gezeten op een bank voorop een tractor kreeg het echtpaar veel bekijks toen de stoet luid toeterend door het dorp reed.

Bij het bedrijf aangekomen werd Gorter in het bijzijn van vrouw Grietje, de kinderen en kleinkinderen, door directie, personeel en “Jannes Wapsebokse” toegesproken. Naast de goede woorden werd hij voorzien van een blijvende herinnering in de vorm van een gietijzeren loge van het bedrijf.

Drive-through

Daarna werd de verrassing nog groter voor Gorter toen op het bedrijf een door lampen van de tractoren en machines een sfeervolle drive-through werd georganiseerd om rijdend langs Gorter afscheid te nemen. In drie kwartier tijd maakten een kleine zestig klanten en bedrijven op die manier op afstand per tractor, auto of zelfs op de fiets hier gebruik van.

Lange carrière

De lange carrière van de in Langedijke geboren en opgegroeide en sinds 1980 in Elsloo wonende Lammert Gorter bij het loon- en aannemersbedrijf begon als achttienjarige in 1972 als administrateur-boekhouder bij de toenmalige werktuigencoöperatie “Samenwerking” Deze functie werd later uitgebreid met een taak als werkverdeler/planner. Ook had hij als bedrijfsleider jarenlang de touwtjes in handen. De laatste jaren deed hij de omvangrijke administratie en is hij multifunctioneel inzetbaar.