Kunstenaar Sigrid Hamelink wint Hannie Mein Kunstprijs

Sigrid Hamelink bij haar winnende kunstwerk FOTO LENUS VAN DER BROEK

Na een jaar uitstel vanwege corona is alsnog de vijfde editie van de Hannie Mein Kunstprijs (HMK) georganiseerd. Op zaterdagmiddag vond de opening plaats van de bijbehorende expositie in de Hannie Mein Galerie in Home Center Wolvega.

Sigrid Hamelink winnaar HMK

Tijdens deze feestelijke start werd ook de winnaar van de HMK bekendgemaakt. Sigrid Hamelink uit Nijeholtwolde mocht met de prijs mee naar huis nemen. Eind 2002 is het initiatief voor de HMK ontstaan met als doel beroepskunstenaars uit de Stellingwerven steeds opnieuw uit te dagen hun werk te ontwikkelen, te presenteren en te promoten.

Westerveld

Dit jaar mochten voor de eerste keer ook kunstenaars uit de gemeente Westerveld zich inschrijven. Dat is ook de reden waarom gekozen is voor het thema ‘KNUP’: de verbinding tussen de beide Stellingwerven en de gemeente Westerveld. In totaal hebben dertig kunstenaars, waaronder ongeveer de helft uit Westerveld, zich voor de vijfde editie aangemeld. Alle kunstenaars hebben twee recente werken voor de expositie ingestuurd. Een onafhankelijke vakjury koos uit deze werken de prijswinnaar. De jury bestond dit jaar uit Mieke Mulders (conservator Stedelijk Museum Meppel), Rudy Lanjouw (beeldend kunstenaar en galeriehouder) en Ton Broekhuis (fotograaf en winnaar van de vierde editie van de HMK).

Laatste beeldje

De winnaar ontving een geldbedrag van tweeduizend euro en een keramisch object van keramiste Hannie Mein (1933-2003). Het betreft dit keer het vijfde en tevens laatste beschikbare beeldje van Hannie Mein voor deze HMK. Naast de bekendmaking van de winnaar, klonk er muziek tijdens de opening, verzorgd door midwinterhoornblazers.

Jan Mensink

Enkele kunstschilders portretteerden tijdens de middag Jan Mensink. Mensink is bijna 25 jaar directeur geweest van de Stichting Maatschappij van Weldadigheid. Tijdens de opening koos Mensink een portret uit. Aan het einde van de expositieperiode op zaterdag 30 oktober wordt de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt.