Kinderen gaan weer zwerfafval inzamelen: duurzaam bijenhotel voor scholen

Wethouder Fimke Hijlkema opent samen met leerlingen van OBS De Stelling in Makkinga de 20e editie van de Himmelwike.

Wethouder Fimke Hijlkema opent samen met leerlingen van OBS De Stelling in Makkinga de 20e editie van de Himmelwike. Gemeente Ooststellingwerf

Wethouder Fimke Hijlkema opende maandag samen met leerlingen van OBS De Stelling in Makkinga de 20e editie van de Himmelwike. In Ooststellingwerf doen dit jaar bijna 800 basisschoolleerlingen mee aan dit jaarlijkse zwerfafvalproject.

Dit jaar bestaat de Himmelwike 20 jaar. Daarom krijgen deelnemers en de scholen een cadeau. Alle deelnemende scholen krijgen een duurzaam bijenhotel. Alle leerlingen krijgen een bakje met bloemzaadjes. Op deze manier wil Omrin de ‘Himmel Heroes’ bedanken voor hun inzet en daarbij de biodiversiteit in Friesland vergroten door actief invulling te geven aan het vorig jaar ondertekende Bijenpact.

Gastlessen

Omrin organiseert elk jaar de Himmelwike om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van de nadelige gevolgen van zwerfafval. Tijdens de Himmelwikehoudt Omrin ook (online) gastlessen. Leerlingen krijgen dan informatie over de impact van zwerfafval op het milieu. Ook leren ze over de gevolgen van rondslingerend afval voor dieren. Het doel is om kinderen van jongs af aan te betrekken bij het voorkomen van zwerfafval.

Andere gemeenten

De Himmelwike vindt dit jaar in zeven Friese gemeenten plaats: Harlingen, Heerenveen, Leeuwarden, Noardeast-Frylân, Ooststellingwerf, Opsterland en Waadhoeke. In totaal helpen ruim 7000 leerlingen Friesland zwerfafvalvrij te maken.