Johan Veenstra neemt Zilveren Anjer in ontvangst: 'werk is prikkelend, creatief en persoonlijk’

Prinses Beatrix poseert in het Koninklijk Paleis Amsterdam met de laureaten van 2021. Vlnr: het echtpaar Janine en Joop van den Ende, Barend van Benthem en Johan Veenstra. FOTO ANP/EVERT ELZINGA

Schrijver en columnist Johan Veenstra (75) uit Nijeholtpade heeft vrijdag de Zilveren Anjer in ontvangst genomen. Er was een sobere ceremonie in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Johan Veenstra krijgt de Zilveren Anjer voor zijn inzet voor de Stellingwerver taal, de taal van zijn hart. Dat doet hij al 50 jaar. ,,Het werk van Veenstra is prikkelend, creatief en persoonlijk’’, sprak directeur Cathelijne Broers van het Prins Bernard Cultuurfonds dat de anjers jaarlijks uitreikt. Naast Veenstra kregen ook Joop en Janine van der Ende (onder meer mecenas-echtpaar) en Barend van Benthem (groot zilverkenner) de onderscheiding.

In de korte film waarin Veenstra werd geïntroduceerd vertelde hij onder meer wat zijn motivatie is om in het Stellingwerfs te publiceren. Schrijven is voor de columnist van deze krant een manier om de taal onder de aandacht te blijven brengen. ,,Ik ben geen vechter en om nou met spandoeken de straat op te gaan? Nee. In feite doe ik zo genoeg voor mijn taal, denk ik.’’ Veenstra moest de anjer zelf opspelden, nadat prinses Beatrix het doosje waarin de anjer zat, had opengedaan.

Er werden ook drie laureaten, onder wie Albert Haar uit Zuidwolde, uit 2020 onderscheiden. De plechtigheid ging vorig jaar vanwege corona niet door. Tussendoor was er muziek van ensemble Zoem en zong Ellen ten Damme La vie en pause .