Jan Schonewille (68) schrijft boek over volbrachte missie in Fochteloo. ‘Ik had het zomaar op papier’

Het is 1983 als Jan Schonewille overspannen raakt van zijn werk als predikant bij de kerk in de gemeente Vledder. Pater Bolder zegt hem dat hij zal opknappen als hij zich een tijdje terugtrekt in gasthuis Kasteel Slangenburg in Doetinchem. En dat doet hij.

Jan Schonewille brengt boek uit Noordwolde

Jan Schonewille brengt boek uit Noordwolde

Eenmaal daar wandelt hij veel, gaat hij af en toe te houtkappen en komt hij helemaal tot zichzelf. Zijn verblijf in het gasthuis doet hem zo goed dat het hem in 1989 aan de Vogelrijd in Fochteloo een oude boerderij doet kopen. Daar creëert hij met zijn vrouw Marjan een plek als dat in Doetinchem, een plek waar hij zelf mensen wil opvangen. Dak- en thuislozen, maar ook overspannen mensen. Een tijdelijk verblijf voor weinig. En wat hij daar allemaal meemaakt. Dat beschrijft hij in zijn allernieuwste boek: Dwaze Liefde.

Verbazing

Op een dag rijdt er een Mercedes voor. Erin zit een stel, een man en een vrouw. De vrouw komt haar man brengen en zij doet het woord: het lijkt me goed dat hij hier tijdelijk tot bedaren komt. Gastvrij als Jan en zijn vrouw zijn, bieden zij hem zeker onderdak. De vrouw vertrekt weer naar haar villa in het midden van het land en komt haar man na enige tijd weer ophalen. ‘Maar na een tijd bracht ze hem tot mijn verbazing weer’, zegt de schrijver. ‘En daarna opnieuw en opnieuw. Gedurende de negentien jaar dat wij eigenaar waren van Onder de Linde, zoals de opvang heet, kwam hij regelmatig bij ons logeren. Ik vond deze relatie zo bijzonder dat het mij niet losliet.’

Afkoelen

De man maakt tijdens zijn verblijf van alles mee, evenals de eigenaars. En dat heeft Schonewille zo goed mogelijk proberen weer te geven in Dwaze Liefde. Een boek waarin fictie en non-fictie elkaar afwisselen. Een boek over het succesverhaal, over een periode dat er nog maar weinig dergelijke centra bestonden. Een boek over hoe Schonewille zijn missie als predikant handen en voeten gaf. En het stel, waarvan de mannelijke helft zo af en toe moet ‘afkoelen’ vormt de rode draad in het boek.

‘Zomaar op papier’

‘Er waren veel gasten bij ons. Van rechter die overspannen was tot oud gedetineerde uit Veenhuizen die nog geen onderdak had, mensen met relatieproblemen, noem maar op. Het centrum zat snel vol en breidde uit.’ Het verhaal deed lang zijn ronde in mijn hoofd, zegt Schonewille. Tot hij de juiste invalshoek bedacht en afgelopen winter aan het schrijven ging. ‘Ik had het zomaar op papier.’ Het in totaal 95 pagina’s tellende boek wordt aanstaande zondag gepresenteerd in café / restaurant De Boemerang in Noordwolde. Wie wil komt langs vanaf 15.00 uur. Om 16.00 uur start de presentatie. En boeken zijn na afloop verkrijgbaar, maar zijn vanaf maandag ook verkrijgbaar bij de boekhandels en online.