In het atelier: ‘Je kunt zóveel met glas’

Foto en tekst: Anne Westerhof
Voordien woonden ze ruim 28 jaar in Hooghalen waar ze naast een galerie een groepsaccomodatie hadden. Sinds 2016 staat er een moderne houten woning met atelier en inpandige galerie aan de Maden. Helaas overleed tijdens de bouw plotseling haar partner waardoor ze in haar eentje het ‘glasproject’ moest trekken. Dat heeft ze gedaan met hulp van nabije relaties. ‘Dan weet je wie je vrienden zijn’.
Ontdekken en ontwikkelen
Edith Benedictus (1952) is geboren in Assen en groeide op in Hilversum. Sinds de kindertijd is ze creatief bezig. Van haar ouders kreeg ze alle ruimte om te ontdekken en zich te ontwikkelen. ‘Mijn hele leven aan het knutselen’. Na de middelbare school koos ze voor de sociale academie. ‘Ik hou van contact met mensen’. Haar vak als communicatietrainer met als specialisatie teamontwikkeling oefende ze geruime tijd uit. Met een huwelijk en 4 kinderen kwam de focus op het gezin te liggen. Maar ze was ambitieus en toen de kinderen opgroeiden, ontplooide ze haar creatieve kant verder. Ze ging naar de Kunstacademie Beeldende Kunst in Amersfoort, volgde daar alle disciplines met hoofdvak keramiek. Benedictus werkte als keramiste maar al snel kwam de glaskunst in beeld. Haar fascinatie voor glas komt vooral door de kleuren, de transparantie en het spel met licht. ‘Je kunt zó veel met glas’. Ze deed de glasopleiding bij de Van Tetterode Glas Studio en sindsdien wijdt ze zich fulltime aan de glaskunst.
Communicatie en interactie
Benedictus wordt geïnspireerd door communicatie en interactie. Dat wat haar daarin raakt, verbeeldt zij in glas. Ze heeft een voorkeur voor werk van formaat, ze bezit als enige in Nederland een oven van drie meter lengte. Voor ramen met glaskunst is dit bij uitstek geschikt. Haar werk is veelal abstract of bestaat uit gestileerde mensfiguren. Voor haar glalskunst gebruikt ze twee technieken: glas fusing en pate de verre. Met glas fusing werkt ze met gekleurde glasplaten, waarbij ze het glas snijdt, bewerkt en in de computergestuurde oven laat smelten. Het bewerkelijke pate de verre (met mallen en gieten) levert mooie drie dimensionale beelden op. Ze werkt met een vooruit gestippeld plan, een idee wat uitgewerkt wordt op tekening of maquette. Ze werkt hoofdzakelijk in opdracht voor particulieren, bedrijven en organisaties. ‘Ik leef er voor en van’. Het contact met mensen staat centraal in haar beroep en daarom heeft ze mede gekozen voor een galerie aan huis. Benedictus exposeert daarom nog sporadisch buiten de deur. Ze kreeg grote bekendheid met haar opdrachten voor het koningshuis. Men kan workshops bij haar volgen waar sommigen deelnemers al 10 jaar trouw komen.
Edith Benedictus is blij met haar leven en gaat op de ingeslagen weg door. ‘En als ik het niet meer kan tillen dan ga ik iets doen met papier of textiel’.