In het atelier: ‘Het gaat vanuit mijn gevoel’

Inge Poortvliet

Donkerbroek - In Donkerbroek, woont Inge Poortvliet met haar partner Girbe Zwaagstra en hun twee zonen. In 1987 is ze vanuit Zwolle gaan samenwonen in Oosterwolde. Maar ze zochten de rust en het kleinschalige en wilden uitzicht over het land. En dat vonden ze hier.

Inge Poortvliet (1963) is geboren en opgegroeid in Drachten. Ze deed een nieuwe (verbrede) detailopleiding in Dokkum waar veel aandacht was voor creatieve vakken.

Nationale schilderschool

Vervolgens werd ze aangenomen op bij de nationale schilderschool, het Cibap, de vakschool van verbeelding in Zwolle. Het was een leuke en leerzame tijd. De kunstacademie lonkte, maar ze besloot dat ze eerst geld wilde verdienen en dat academie altijd later nog kon.

Zelfstandig

Ze ging aan de slag bij V&D als etaleur, daarna startte ze met een compagnon een eigen bedrijf ‘Inglies Styling’ en vanaf 2013 is ze daar zelfstandig mee doorgegaan. Poortvliets werk als designer en interieurontwerper voor bedrijven en particulieren combineert ze met haar schilderkunst. Ze geeft adviezen voor een ‘total make over’, van meubels, wanden, vloeren, gordijnen tot plafonds en accessoires. Haar schilderijen worden vaak betrokken in het interieurontwerp en kunnen uiteraard worden aangepast aan de wensen van de klant op gebied van formaat en kleur.

Gemengde technieken

Inge Poortvliet werkt abstract en schildert met gemengde technieken. Het loslaten van de dagelijkse werkelijkheid en klassieke regels; daar speelt ze mee en dat is haar drive. ‘Dat vind ik zo fijn’. Ze heeft een voorkeur voor acryl maar experimenteert en mengt graag met andere verven en materialen zoals papier, zand, karton en modelleerpasta’s. Schilderlessen volgde ze bij Sicco Mulder in Drachten en Marleen van Engelen en Betty van der Kamp in Gorredijk. Aan die brede opleiding heeft ze veel gehad. Schilderen is voor haar nummer één, daarnaast werkt Poortvliet ook met recyclebare materialen waar ze kleine kunstwerkjes van maakt. Rubber, plastic, hout, touw en glas, dat brengt haar op creatieve ideeën. ‘Het gaat vanuit mijn gevoel’. Haar werkkamer lijkt een prullariawinkel, maar deze wanordelijkheid inspireert haar en brengt haar op ideeën. ‘Vanuit de chaos zie ik dingen om te maken’.

Tentoonstelling gaat niet door

Poortvliets nieuwste werk bestaat uit gemengde technieken. Ze gebruikt foto’s uit albums en tijdschriften en rondt het kunstwerk af door er in te schilderen. De bedoeling was om het recente werk tentoon te stellen bij de Kunstroute maar die gaat in verband met het coronavirus niet door. Dat geldt ook voor ‘Rondje Noord, Amsterdam en Kunstmarkt Appelscha. Ze heeft in De Steech in Drachten een vaste verkooplek voor haar werk. Poortvliet hoeft niet te adverteren, ze verkoopt haar werk en diensten door mond-tot-mondreclame. Voorlopig gaat ze door met haar bedrijf en haar kunst. ‘De creativiteit die ik hiervan krijg voelt fijn’.

Geen spijt

De opleiding aan de kunstacademie daar is het niet van gekomen. Ze heeft er geen spijt van en mist het niet, maar als studenten haar de vraag voorleggen om de kunstopleiding nu te doen of uit te stellen dan is ze duidelijk. ‘Als je het wilt, moet je het nú doen’!