'Ik ben een ‘bomenfiel’.' Pier Oosterkamp snapt niet dat Biosintrum niet de waardering krijgt die het toekomt

Pier Oosterkamp uit Makkinga is technisch directeur van ECOstyle. Het tuinmiddelen- en diervoederbedrijf is gevestigd in het Ecomunitypark in Oosterwolde.

Het imposante gebouw op het ‘Ecomunitypark’ in Oosterwolde maakt indruk. Eenmaal binnen wordt de waarneming bevestigd dat het een gebouw is dat staat. Omgeven door glas, waar de kamers baden in het licht. Het plafond dat zich ver naar buiten uitstrekt en bestrating die doorloopt van buiten naar binnen. Binnen en buiten lopen in elkaar over en dat was ook de opzet. Het glas staat voor transparantie en situeert het werken in de natuur. Niet voor niets heeft het ook een onderscheiding gekregen voor het meest duurzame industrieel gebouw in Europa, de BREEM-award.

In 2016 vond ECOstyle hier haar nieuwe huisvesting. Het tuinmiddelen- en diervoederbedrijf is een familiebedrijf en is opgericht in Appelscha (1967) door Jan Zwart. Pier Oosterkamp is nu technisch directeur en hij vertelt hoe hij hier zijn voeten onder tafel heeft gekregen.

Friestalige opvoeding

Pier Oosterkamp (1958) is geboren in de Wieringermeerpolder. Zijn Friese ouders (gemeente Ooststellingwerf) verhuisden vlak voor zijn geboorte. Hij kreeg een Friestalige opvoeding en dat komt hem in het dagelijks leven goed van pas. Hij is opgegroeid in de polder en had van kinds af aan een voorliefde voor de natuur en de dieren. En voor het milieu: In een studie van een biotoop die hij op 13-jarige leeftijd maakte, betrok hij ook het afval dat hij vond. Hij wist niet goed welke studierichting het zou worden maar koos uiteindelijk voor de landbouw.

‘Ik vond koeien veel leuker’

Op de HLS (hogere landbouwschool) in Dronten maakte hij een switch van akkerbouw naar veeteelt: ‘Ik vond koeien veel leuker’. Ook de lerarenopleiding deed hij erbij vanuit baanperspectief. En dat was goed gezien want na de opleiding kon hij gelijk aan de slag als docent bij een middelbare landbouwschool. Na zeven jaar vond hij het wel welletjes, want telkens weer hetzelfde wiel uitvinden is niet wat Oosterkamp boeit: ‘Houd ontzettend van verandering’. Zo kwam het dat hij in de jaren tachtig besloot om bij zijn zwager Anne Jan Zwart (Oosterkamp is gehuwd met Marjan Zwart) in het bedrijf van ECOstyle te stappen. Wetgeving en registratie rondom dierproducten werd zijn business, later belandde hij in de techniek met nadruk op innovatie en productontwikkeling.

De tekst gaat verder na de foto

Natuurlijke producten

ECOstyle was een familiebedrijf maar met het terugtreden van Anne Jan Zwart is een Belgisch investeringsbedrijf ook partij geworden. De corebusiness van ECOstyle is de in- en verkoop van producten vanuit een ideële achtergrond. Het bedrijf werkt uitsluitend met natuurlijke producten. In het lab worden micro-organismen gekweekt voor inpassing in de producten en deels voor wetenschappelijk onderzoek. In sommige gevallen worden deze ook verwerkt in producten die worden aangeleverd door toeleveringsbedrijven. Micro-organismen is het enige product dat het bedrijf zelf ‘maakt’, bovendien zijn ze het enige bedrijf in Nederland die protozoa op grotere schaal kweken.

Jan Zwart begon destijds met verkoop van producten aan de deur bij boeren. De bedrijfsvoorlichting volgde hem op de voet om de boeren te weerhouden van aankoop. Dat is verleden tijd, tegenwoordig werkt ECOstyle nauw samen met universiteiten om wetenschappelijk goed onderbouwde producten in de markt te zetten.

ECOstyle is een internationaal bedrijf en heeft vestigingen in Denemarken, Oostenrijk en België. De toekomst is erop gericht om meer Europese spelers erbij te betrekken.

Stikstof binden

Een nieuwe ontwikkeling: Dit jaar komt op de markt een (bodem) product dat stikstof gaat binden. Het bevindt zich momenteel in de testfase. De toevoeging van protozoën (pantoffeldiertjes) gaat hierin de hoofdrol spelen. ECOstyle heeft hier een patent voor gekregen.

Ook wordt in samenwerking met een vijftigtal boeren, een universiteit en met het Biosintrum onderzoek gedaan naar het bodemleven en de relatie tot plantengroei.

In onderzoek van het NIOO is gevonden dat door bodemverrijking met houtachtig materiaal en organismen de bodem beter weerbaar is tegen ziekten. De voedselarme, uitgeputte grond door overmatig kunstmestgebruik, moet biodiverser worden.

Dialoog

Oosterkamp houdt van uitdaging, afwisseling en creativiteit en die kan hij hier prima kwijt. Eenzijdige berichtgeving past niet in zijn straatje: ‘Ik ben van de dialoog’. Daarom betreurt hij het dat het Biosintrum niet de waardering krijgt die het toekomt en begrijpt niet waarom het vaak negatief in de media komt. We moeten hartstikke blij zijn en de handen in elkaar knijpen dat dit er is, aldus Oosterkamp. De kantine in het sintrum is voor alle bedrijven op het terrein met als opzet om gelegenheid te hebben om ‘biodivers’ met elkaar te netwerken: ‘Ga er positief instaan en ga bouwen’.

Villa Nova

In 2019 is Pier Oosterkamp met gezin verhuisd naar de monumentale woning Villa Nova in Makkinga. De bomen gaven de doorslag om voor deze plek te kiezen. De prachtig aangelegde tuin door Gerrit Vlaskamp voor en achter het huis zijn een bezienswaardigheid (zie artikel NOS d.d. 5 mrt. 2020): ‘Ik ben een bomenfiel’.