Honden beschermen schaapskudde op Kale Duinen

Op borden staat informatie over de beschermingshonden. Hendrik Betten

Bij de schaapskudde op de Kale Duinen in Appelscha worden beschermingshonden ingezet. Dat gebeurt om de heideschapen en landgeiten te beschermen tegen honden, vossen en wolven.

Ook mensen die te dichtbij komen, worden afgeschrikt door de blaffende honden, die voortdurend bezig zijn met hun beschermingstaak.

Pilot

In Nederland is de inzet van kuddebeschermingshonden relatief nieuw. In het Drents-Friese Wold hebben Staatsbosbeheer, herder Erike Visser en de Werkgroep Wolf Nederland de handen ineen geslagen voor een pilot. Alle ervaringen met de beschermingshonden worden vastgelegd en gebruikt voor communicatie en verbetering van de inzet.

Begrazing

Staatsbosbeheer maakt gebruik van schapenbegrazing in het Drents-Friese Wold. De begrazing door schapen is op die plekken van groot belang voor het beheer van de natuur. De dieren houden op natuurlijke wijze de vegetatie kort.

Kuddebeschermingshonden worden al eeuwen lang ingezet met als doel het beschermen van vee tegen roofdieren, zoals de wolf, beer en lynx. De honden bezitten het benodigde instinct en de essentiële fysieke en mentale eigenschappen om hun taak uit te voeren. Ze zijn dag en nacht bij de schapen.

Nieuws

Meest gelezen