Herman Feenstra volgt al twintig jaar kraanvogels in het Fochteloërveen. Nu verschijnt er een boek over zijn veldwerk

Het boek verschijnt op 1 december bij uitgeverij Koninklijke Van Gorcum uit Assen. Eigen foto

Kraanvogelwachter Herman Feenstra uit Fochteloo heeft een boek geschreven over zijn ruim twintig jaar lange veldwerk in het Fochteloërveen.

In Kraanvogels in Nederland, een unieke maar kwetsbare ontwikkeling beschrijft hij wat er in elk broedjaar gebeurt en welke factoren het broedsucces positief of negatief beïnvloeden. Het boek verschijnt op 1 december bij uitgeverij Koninklijke Van Gorcum uit Assen.

Feenstra woont in het Friese deel van het Fochteloërveen, het hoogveengebied waar in 2001 het eerste Nederlandse kraanvogelkuiken sinds eeuwen werd geboren.

Sindsdien hield Feenstra alle waarnemingen bij in notitieboekjes en zag hij de kraanvogelpopulatie ontstaan. Door observaties door de jaren heen te vergelijken kreeg hij meer inzicht in de aantallen, het gedrag en terreingebruik van de kraanvogel en de samenhang met andere bewoners en activiteiten in en rondom het broedgebied.

‘Ontwikkeling blijft kwetsbaar’

Ook wil Feenstra met zijn boek een bijdrage leveren aan de bescherming van deze vogelsoort. ‘Hoewel het aantal kraanvogels in Nederland toeneemt, blijft de ontwikkeling kwetsbaar. Dit boek laat zien wat wij als mensen samen kunnen doen om ervoor te zorgen dat de kraanvogel zich op zijn gemak voelt en wij van deze unieke soort kunnen genieten.’

Nieuws

Meest gelezen