Hazesbeeld in Oldeberkoop, flatgebouw in Makkinga: oudejaarsploegen vragen aandacht voor maatschappelijke problemen

Een woning aan de Brink in Makkinga kost 'anderhalf miljoen euro'. FOTO MOP MAKKINGA

Waar oudejaarsploegen vorig jaar vanwege corona veel stunts niet door lieten gaan, geheime expedities afbliezen en acties klein hielden, pakten ze dit jaar uit. Al wilde één ploeg net wat te veel en werd tegengehouden door de gemeente. Een overzicht van de meest ludieke acties vind je hier.

In Makkinga werden verspreid over het dorp diverse huizen en een heus flatgebouw geplaatst door de Makkingaster Oudejaarsploeg (MOP). Daarmee vroegen zij aandacht voor de huidige woningmarktcrisis. De woningen staan te koop voor zeer schappelijke prijzen. Voor een woning op de Brink in het dorp staat een te koop bord met daarop het bedrag van anderhalf miljoen euro. ,,Wees er snel bij’’, zei de oudejaarsploeg in hun oudejaarstoespraak vrijdagavond. ,,Er komen al veel biedingen binnen. Bent u inwoner van Makkinga? Dan vist u waarschijnlijk achter het net. De kans is groot dat iemand uit de Randstad net wat meer kan bieden.’’ De mini-woningen werden door de oudejaarsploeg in elkaar gezet. Ze doen hiermee een oproep aan de gemeente en provincie om nu werk te maken van betaalbare starterswoningen in het dorp.

Naast het stunten doneerden ze duizenden euro’s aan verenigingen in het dorp.

Enorm bouwbord

Een enorm bouwbord van een bedrijvenpark in Almelo is naar Elsloo gehaald. Het betreft een bord van 24 keer 4 viermeter met daarop de tekst: Hier komt onze slimme huizenfabriek. Het bord is van de landelijke bouwonderneming Plegt-Vos, dat momenteel een bedrijvencomplex bouwt op het bedrijvenpark Twente 355 aan de A36. Zonder slag of stoot ging het ophalen van het bord niet, want oudejaarsploeg Vesuvius was een hele nacht bezig om op tijd de spullen in Elsloo te krijgen.

De oudejaarsclub wil hiermee een statement maken en aandacht vragen voor het feit dat er in Elsloo en gebouwd moet gaan worden en de oude zuivelfabriek een gedaanteverwisseling moet ondergaan.

Hazesbeeld

Het legobeeld van André Hazes dat begin deze week plotseling was verdwenen op de Dam in Amsterdam bevindt zich in Oldeberkoop. Het gaat om een stunt van De Geitefok, de oudejaarsvereniging van het Friese dorp.

Plaatselijk Belang Oldeberkoop plaatste vrijdagavond een foto op haar Twitter-account waarop leden van de vereniging met het beeld zijn te zien. De Geitefok wil naar eigen zeggen met de stunt aandacht vragen voor de zware coronatijd die Nederland al bijna twee jaar in zijn greep houdt. „Met bloed, zweet en tranen zwoegen we ons door deze crisis”, aldus voorzitter Jan-Bart Hof. „Het water staat de ondernemers aan de lippen en het zorgpersoneel werkt zich uit de naad. We hopen dat 2022 voor iedereen een beter jaar wordt en dat we eindelijk afscheid kunnen nemen van alle vervelende maatregelen.”

D’Olde Togers Oosterstreek

Voor de tweede maal op rij eindigt de viering van het einde van het jaar voor de oudejaarsvereniging d’Olde Togers in Oosterstreek in een teleurstelling. Door alle corona-beperkingen kan er weer geen feest worden gehouden op het ‘Schoolplein’ aan de Schoolstraat.

Maar los van dat feest en een eventuele stunt vinden de zeven jongens een bezoek aan de ouderen toch het meest belangrijke gemis op deze dag. De club ging op de laatste dag van het jaar langs de 65-plussers in het dorp met een cadeautje. ,,Dat is het allermooiste’’, zegt Jeroen Hessels, als de jongens in een tuin bijeen staan rond een houtkacheltje. ,,We gaan dan bij mensen in huis, maken een praatje, mensen kijken daar het hele jaar naar uit. Maar door corona komen we nu niet binnen, we nemen wat dat betreft ook onze verantwoordelijkheid.’’ In plaats daarvan werden pakketjes rondgebracht met een trekker met daarachter een platte wagen. ,,Droge worst, een vetbolletje en uiteraard ons kenmerk: de boerenjongens’’, somt hij op. Om de grote wagen niet helemaal kaal door het dorp te laten rijden is er een ‘Belgische tandem’ op geplaatst. Twee fietsen, die op zeker 1,5 meter afstand aan elkaar zijn gelast. Zo valt er al met al voor de jongens toch nog wat te lachen na een nacht, die ze ook samen hebben doorgebracht in een leegstaand huis waar op het slaapkamerraam ‘erotiek’ staat.

OJP Boijl

De leden van de oudejaarsploeg van Boijl (OJP) zaten op oudejaarsdag wat terneergeslagen bijeen in hun eigen ‘zuipkeet’ in Boijl, al willen ze voor de foto nog wel even de lach laten terugkeren. Maar feit is dat van hun alternatieve corona-feestje helemaal niks terecht kwam, omdat iemand vanuit het dorp de gemeente Weststellingwerf er over getipt heeft. En daar is bij de jongens geen enkel begrip voor.

Normaal zouden in Boijl ’s nachts de dorpelingen in het dorpshuis de Tille bijeen zijn gekomen. Daar worden dan geschenken uitgereikt, waarvoor geld wordt ingezameld. Het is een jaarlijks moment van samenzijn, een mooie traditie. Maar het dorpshuis is in 2021 vanwege de coronamaatregelen verboden gebied. En dus hadden de jongens wat anders bedacht. In het dorp werd een wenskaart verspreid met niet alleen een nieuwjaarswens. Ook in het dorp zijn ludieke vaccinatie-teksten opgehangen, waaruit blijkt dat in Boijl het ‘despo-virus’ is uitgebroken.

‘Symptomen schijnen het dragen van een sombrero en poncho te zijn, maar vooral het uitslaan van dom praat is een veelvoorkomend bijverschijnsel.’ Maar ‘geen stress, de vaccinatie zit in de fles’. Oftewel het (Mexicaanse?) virus kan het beste worden bestreden met bier. De jongens hebben zich voor een flyer laten fotograferen in beschermende kleding met een glas bier in de hand en een sombrero op.

Vrijdagmiddag zou een jongerenactiviteit worden gehouden ‘met warme kleren die vies mogen worden’. Verder stond een bingo op het programma, waaraan mensen via een livestream op Facebook ook mee konden doen. En om toch het dorp te tonen waar het geld was gebleven, zouden dan kort na middernacht buiten bij De Tille de cadeaus alsnog worden uitgereikt op een aanhanger, met een biertje er bij en wat vuurwerk. ‘Iedereen is van harte welkom’, zo stond op een briefje dat in het hele dorp is verspreid.

Dus ook bij iemand, die de gemeente tipte. En ook daar vond men de samenscholing, hoe goed bedoeld ook, in coronatijd niet wenselijk. Op straffe van handhaving moest van het plan worden afgezien, zo was de telefonisch boodschap. ,,Erg jammer’’, zo zegt OJP-voorzitter Niels Veening. ,,Je probeert voor het dorp wat te organiseren, we doen dat ook om het rustig te houden in het dorp. Dan wordt je zo de grond ingeboord.’’

Het is de tweede teleurstelling in twee dagen. Woensdag was er een kinderactiviteit van de OJP in het bos bij Boschoord. Daar is door een Drentse handhaver een boete van 100 euro uitgedeeld vanwege het parkeren van een auto op een bospad. De geschenken worden overigens alsnog wel bezorgd. Maar blij worden ze er en niet meer van in Boijl. ,,Het is wel saai zo.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu