Hard oordeel over bedreigingen omwonenden Prikkedam. 'Onmenselijk, onbehoorlijk en onacceptabel'

Wethouder Marcel Bos en diverse raadsleden hebben ‘verwensingen en bedreigingen’ aan het adres van de familie Van Rossem in Makkinga scherp veroordeeld. De raadcommissie besprak dinsdag een brief betreffende de Prikkedam, die door de familie naar de raad was gestuurd. Het echtpaar woont vlakbij het circuit.

Crosscircuit Prikkedam.

Crosscircuit Prikkedam. Archief Rens Hooyenga

Bos constateerde dat er mensen voor eigen rechter willen spelen. Hij herhaalde eerdere woorden: ’Onmenselijk, onbehoorlijk en onacceptabel. Hou er alsjeblieft mee op. Het draagt niet bij in het vinden van een oplossing.’ Hij laat de bedreigingen verder ter beoordeling over aan politie en Openbaar Ministerie. GroenLinks-raadslid Rik Berends noemde de bedreigingen ‘weerzinwekkend’. In de laatste dreigbrief stond slechts één woord: ‘Boem!!!’

De tekst gaat verder na de foto


In de begeleidende brief aan de raad wordt door de Van Rossems de MSV verweten zich opzettelijk te onttrekken aan objectieve controlemogelijkheden op het lawaai en dat is volgens de klagers strafbaar. ‘Voorafgaand aan elke training wordt er door de MSV gekeken of er door de FUMO op een van de controlepunten wordt gecontroleerd en zo niet dan voelen zij zich vrij. De wijze waarop de MSV zijn belangen tracht veilig te stellen bevat een aantal kenmerken die met fatsoen en redelijkheid weinig van doen hebben.’

Kat- en muisspel

Raadslid Simon ter Heide wilde weten wat de wethouder daar van vindt. Bos: ‘We hebben nog geen bestuurlijk standpunt ingenomen hoe we met deze signalen omgaan. Het lijkt een beetje een kat- en muisspel te worden, waarbij beide partijen de randjes opzoeken van de juridische regeltjes.’ Wethouder Bos wil overigens pas sleutelen aan het toezicht- en handhavingsplan als er een besluit is van de Raad van State over het bestemmingsplan.

Maatschappelijk probleem

En het slechte nieuws daarover was dat dit besluit opnieuw maximaal zes weken op zich laat wachten. Bos zei daarvan te balen. ‘Maar onze invloed daarop is beperkt. Ze kunnen dit tot in de oneindigheid blijven verlengen, maar dan creëren ze wel hier een maatschappelijk probleem.’ De raad is helemaal klaar met dit doormodderen. ‘We kijken uit naar een goede oplossing’, zo zei Berend Leistra van de ChristenUnie.