Gemeente bekijkt mogelijkheden instellen spuitvrije zones. ‘We gaan de ontwikkelingen volgen'

Lelieteelt in Vinkega.

Lelieteelt in Vinkega. Lourens Looijenga

Ooststellingwerf voert op dit moment geen actief beleid om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en pesticiden te verminderen,. Dat zei wethouder Marcel Bos in een commissievergadering op antwoorden van de fractie van GroenLinks. Maar het instellen van spuitvrijzones heeft wel de aandacht van het college.

Hoe beperkt ook, de lelieteelt wordt wel degelijk door het college gezien als een belangrijke ontwikkeling in Ooststellingwerf, vooral rond Makkinga en Elsloo. Vooral bij de lelieteelt wordt veel gespoten. Het college is zich er volgens de wethouder van bewust dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de akkerbouw onder vuur ligt door een rapport van de werkgroep ‘Meten=Weten’ in de buurgemeente Westerveld. Er zou volgens de actiegroep een ‘deken van landbouwgif’ over Nederland liggen. De wethouder ging niet in op de inhoud van het rapport, maar prees wel het initiatief van burgers om metingen te doen en het debat hierover aan te zwengelen.

Spuitvrije zones

In Westerveld willen omwonenden van bollenvelden spuitvrije zones in een straal van een kilometer rondom woningen en natuurgebieden. Dat zou nodig zijn omdat een deel van de stoffen in gewasbeschermingsmiddelen zich verspreiden tot 1 kilometer buiten de akker waar ze zijn gespoten, zo blijkt uit eigen onderzoek. Op verzoek van GroenLinks wil het college de mogelijkheden voor dat soort zones wel verkennen. ‘We gaan de ontwikkelingen volgen. Het vergt een proactieve houding.’