Geen ontheffing: Selectie Ajax moet op kamer eten in Van der Valk-hotel in Wolvega

Van der Valk in Wolvega heeft vaker topsporters over de vloer, zoals de schaatsers van de Jumbo-ploeg. Piet Bosma

De spelers van voetbalclub Ajax mogen niet gezamenlijk eten in het restaurant van hotel Van der Valk in Wolvega. Ze moeten van de gemeente op hun kamer blijven.

Ajax speelt zondag een uitwedstrijd tegen SC Heerenveen. Van der Valk had bij de gemeente een ontheffing gevraagd van de coronaregels, zodat de spelers en ook de staf in het restaurant zouden kunnen eten. Het hotel wilde het op dezelfde manier aanpakken als bij de ‘schaatsbubbel’ eerder dit jaar.

Uitzonderingspositie voor voetballers

GGD Fryslân adviseerde burgemeester André van de Nadort de gevraagde ontheffing niet te geven. Volgens de GGD is de coronasituatie er niet naar. Bovendien is er vrees voor ‘maatschappelijke effecten’ van zo’n uitzonderingspositie voor voetballers.

Van de Nadort besloot daarop de aanvraag af te wijzen. Hij zei dat Van der Valk de voetballers op een andere manier zal moeten ontvangen. ,,Een praktisch voorbeeld hiervan kan zijn door toch de maaltijden los op de kamer te serveren in plaats van georganiseerd in een ‘bubbel’ in de restaurantfaciliteiten op de begane grond.”

ADO en Twente

De aanvraag ging ook over teams van ADO Den Haag en FC Twente, die inmiddels in Heerenveen hebben gespeeld.