Friese roeiers dragen bij aan recordvangst in Tokio

We hebben goud nodig, schreef LC-columnist Ronald Zoodsma woensdag. Dat lukte diezelfde dag. Nederland vestigde zelfs een olympisch medaillerecord.

Ymkje Clevering uit Haulerwijk (tweede rechts) met haar teamgenoten (vlnr) Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn en Veronique Meester.

Ymkje Clevering uit Haulerwijk (tweede rechts) met haar teamgenoten (vlnr) Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn en Veronique Meester. Foto ANP/Olaf Kraak

Dat oude record dateerde van bijna 100 jaar geleden. Tijdens de Zomerspelen van 1928 in Amsterdam won de Nederlandse ploeg op 11 augustus vier keer goud, een keer zilver en tweemaal brons. Op 28 juli 2021 - woensdag dus - schreef TeamNL er eentje meer bij. De oogst kwam in Tokio op acht na twee gouden plakken, drie zilveren en drie bronzen.

Met die karrenvracht aan medailles verdween ook meteen de negatieve sfeer uit de Oranje-afvaardiging. Nederland had tot aan de vijfde dag van de 32ste Zomerspelen vooral veel goud verspeeld, was het oordeel van velen. De wielervrouwen in de wegrace en mountainbiker Mathieu van der Poel kregen de meeste kritiek. Door domme fouten spatten hun gouden dromen uiteen.

Onder die acht medailles van gisteren waren er twee voor evenzovele Friese roeiers. Melvin Twellaar uit Drachtstercompagnie zat samen met zijn maat Stef Broenink in de mannen-dubbeltwee en werd tweede. Het duo miste op een haar na goud. In een van de heats hadden ze zelfs nog een olympisch record geroeid, maar in de finale bleek het Franse tweetal Hugo Boucheron-Matthieu Androdjas nog sneller. Zij pakten het goud.

Hoofd koel

Er was ook zilver weggelegd voor de Haulerwijkse Ymkje Clevering. Zij bemande samen met Ellen Hogerwerf, Karolien Florij en Veronique Meester de vrouwen-vierzonder. Dit kwartet legde het in de slotmeters af tegen Australië.

Dat de roeiers het hoofd koel konden houden in Japan mag als een klein wonder worden beschouwd. Vooral zij worden getroffen door corona. De feestvreugde werd gisteren zelfs deels bedorven door het zevende coronageval bij TeamNL.

Het gaat om Isabelle Jacobs, de assistente van roeibondscoach Josy Verdonkschot. Zij werd positief getest op het gevreesde virus en is inmiddels het vierde slachtoffer uit de roeiéquipe.

De meeste positief getesten vlogen met dezelfde vlucht naar Japan, net als een positief bevonden voetbalcommentator van de NOS (Jeroen Elshoff). Verdonkschot zat niet op deze vlucht. Van Jacobs is dat nog niet bekend.