Foppe de Haan krijgt nieuwe look in Oold Ark

Bertus Fledderus geeft Foppe de Haan een scheerbeurt. FOTO RENS HOOYENGA

Foppe de Haan werd zaterdag geschoren in museum Oold Ark in Makkinga. De oud trainer van SC Heerenveen nam plaats in het historische kappersinterieur van het museum.

Het interieur is door kapper Bertus Fledderus geschonken aan het museum, waar het nu onderdeel uitmaakt van de expositie. Ter gelegenheid van de opening van dit onderdeel nam de vaste klant van Bertus, Foppe de Haan, nog één keer plaats in de stoel om geschoren te worden. Het kappersinterieur is met Fledderus mee verhuisd vanuit Wolvega naar Elsloo. Nu de kapperszaak beëindigd is, valt het oude interieur te bewonderen in het museum.

De oud trainer van SC Heerenveen hield daarnaast een praatje voor genodigden, vrienden en vrijwilligers van het museum dat zaterdag werd geopend.

In het museum kwamen jeugdherinneringen boven aan het wagenmakersvak. Hij zei beslist nog eens terug te zullen komen met zijn kleinkinderen.

Door de corona maatregelen is het veel te lang rustig geweest voor het publiek. Maar nu is het museum en de naastgelegen molen weer voor iedereen toegankelijk.

Nieuw te zien in het museum is een expositie over verzamelaar van oude gereedschappen, Albert Mulder, wiens honderdste geboortejaar hiermee wordt herdacht. Dit expositie-onderdeel is samengesteld door de kinderen van Albert Mulder. Zoon Bertus Mulder vertelde over het leven van zijn ouders en wat hun betekenis voor het dorp Makkinga is geweest.

Ook is nog een expositie met vuurstenen gereedschap van de Hamburg- en Tjonger (Federmesser) cultuur te bezichtigen. De expositie heeft de toepasselijke naam Et Ooldste Ark en toont artefacten die zijn gevonden bij Lochtenrek. Door de verplichte coronasluiting zijn nog maar weinig mensen in de gelegenheid geweest om dit onderdeel te bekijken. Deze wisseltentoonstelling blijft daarom nog wat langer staan.

Op zaterdagen is het museum bezoeken van 9.30 tot 16.00 uur. Oold Ark en korenmolen de Weyert zijn te vinden aan de Lyclamaweg 15 in Makkinga.

Nieuws

menu