Fochteloërveenweg is tijdelijk afgesloten vanwege vele reptielen en amfibieën

Een deel van de klinkerweg door het Fochteloërveen. Foto: @

De komende dagen wordt de Fochteloërveenweg tijdelijk afgesloten om reptielen en amfibieën de kans te geven de weg veilig over te steken.

De weg loopt dwars door het Natura-2000 gebied het Fochteloërveen en kent veel verkeersdrukte. Daardoor vormt de weg een groot gevaar voor de reptielen en amfibieën. Vanuit de wettelijke zorgplicht voor flora en fauna hebben de gemeente Ooststellingwerf en Natuurmonumenten besloten om deze maatregel te nemen.

De Fochteloërveenweg is de komende dagen tussen 9.00 en 18.00 uur deels afgesloten voor gemotoriseerd verkeer op de momenten dat veel reptielen zich op de weg bevinden. Verkeersregelaars informeren ter plekke het publiek.

Het Fochteloërveen is een aantrekkelijk gebied voor reptielen en amfibieën. Meerdere malen per jaar trekken de dieren de weg over van de randzones naar de wateren in het hoogveen en vice versa. Door de zonnige herfstweek komen de dieren ook nu weer in beweging. In een paar dagen tijd zijn er volgens Natuurmonumenten al 50 slangen doodgereden. Om te voorkomen dat er meer slachtoffers vallen, wordt de Fochteloërveenweg afgesloten.

In 2019 is de Fochteloërveenweg voor de eerste maal een aantal momenten afgesloten geweest.

Nieuws

menu