Fiets4daagse trekt helft van aantal fietsers

Fietsers bij de Tilgrupsweg.

Fietsers bij de Tilgrupsweg. Rens Hooyenga

De Fiets4daagse van Appelscha is dinsdag van start gedaan. Woensdag stond het totaal van het aantal deelnemers op 982. Dat is een stuk minder dan de laatste keer dat de vierdaagse gehouden werd, in 2019.

‘Elk jaar deden er gemiddeld een dikke tweeduizend fietsers mee aan onze tochten’, zegt Wim Oosterloo, de vice-voorzitter van Fiets4Daagse Appelscha. ‘Maar het was wat we ongeveer hadden verwacht’, zegt hij. Hij baseert zich op de cijfers van andere fietsvierdaagses in de regio. ‘Alle fietsvierdaagses trekken sinds corona ongeveer de helft van het aantal deelnemers.’ Een opvallend gegeven. Of dat nou komt door corona, dat men bang is om besmet te worden of dat er een andere reden is, weet Oosterloo niet. ‘Het is gissen.’

Het was op de begindag warm, erg warm, maar woensdag koelde het af door de buien in de ochtend. Hetzelfde ‘aangename’ weer wordt voor de komende dagen verwacht. Woensdag maakten de fietsers een ronde via Ruinen en Hoogersmilde, vandaag gaat de route door het Fochteloërveen en richting Roderesch. Vrijdag wordt afgesloten met een Drents-Friese Wold route, waarbij onder meer Diever en Wapse worden aangedaan. De start en finish is zoals altijd in de sporthal aan de Nijesteegde in Appelscha. Daar spelen dagelijks muzikanten in de middag om alle deelnemers een gezellige middag te bezorgen. Vrijdag treedt Griet Wiersma op.