Doarpssintrum moet huiskamer zijn voor Donkerbroek

Al in 2011 bedachten ze het in Donkerbroek: wat zou het mooi zijn om één gezamenlijk gebouw te krijgen voor alle verenigingen. Het gaat er nu van komen.

Naast Pro Rege wordt ook de gymzaal (foto) van Donkerbroek gesloopt. Beeld Google Streetview

Naast Pro Rege wordt ook de gymzaal (foto) van Donkerbroek gesloopt. Beeld Google Streetview

Ze zitten nu nog op drie verschillende plekken, vertelt stuurgroepvoorzitter Marij Goote Capel. Een deel van de verenigingen maakt gebruik van dorpshuis Oan ’e Feart, anderen zitten in kerkelijk gebouw Pro Rege en weer anderen gebruiken de gymzaal. ,,Drie verenigingsgebouwen, dat is wel veel voor een dorp van rond de negentienhonderd inwoners. En daar komt nog bij dat al deze gebouwen gedateerd zijn.”

Het leek de inwoners wel wat om voor alle activiteiten – van de wedstrijden van de koersbalclub tot de repetities van brassband De Bazuin – één nieuw onderdak te creëren. Goote Capel somt zo allemaal voordelen op: het is veel energiezuiniger, er zijn minder vrijwilligers nodig en de verenigingen kunnen ook elkaar versterken. ,,Als je komt kaarten en je ziet mensen dansen, denk je misschien sneller: ‘dat lijkt me ook leuk, laat ik dat eens proberen’. Het maakt alles toegankelijker.”

De huidige werkgroep, die sinds 2018 bezig is, kwam met het plan om de gymzaal en Pro Rege te slopen en aan de Herenweg één gezamenlijk pand neer te zetten: het Doarpssintrum. Bijkomend voordeel zou zijn dat dan alle clubs centraal in Donkerbroek zitten, en dus niet meer in het dorpshuis aan de Fruitier de Talmaweg. Want dat ligt toch wat ver van het centrum.

Ongewone constructie

Nadat de gemeenteraad medio 2019 al 2 miljoen van de benodigde 2,4 miljoen euro toezegde, leek het een kwestie van tijd tot het gebouw er zou staan. Toch duurde het nog twee jaar tot iedereen het eens was. Dat had vooral te maken met de ongewone constructie waarbij naast de gemeente Ooststellingwerf ook de (kerkelijke) PKN-gemeente een gebouw moet inbrengen. De PKN-gemeente wilde evenals Ooststellingwerf garanties voor het geval het toch mis zou gaan. ,,Ik begrijp dat ook wel. Maar het heeft veel tijd gekost om dat goed op papier te krijgen.”

Inmiddels zijn de afspraken zo goed als klaar. Zodra binnenkort de laatste handtekeningen zijn gezet, wordt een stichting opgericht en kunnen ook fondsen worden aangeschreven voor de resterende 400.000 euro. Dat gaat wel goed komen, verwacht Goote Capel.

Architectenbureau Van Manen en Zwart uit Drachten komt in september alvast met een eerste ontwerp. Op dat moment moet ook een planning worden vastgesteld, al gaat het sowieso nog wel even duren. ,,Het gebouw zal deze kerst zeker nog niet opengaan.”

Er is dus nog wat geduld nodig, zegt Goote Capel, maar dan staat er straks ook wat. ,,Het moet een soort huiskamer voor Donkerbroek worden, voor kleine en grote verenigingen. En waar jong en oud zich thuis voelen.”