De Klokkestoel bestaat 50 jaar. Dorpskrant in Langedijke komt met jubileumuitgave

202202085113

202202085113

De Klokkestoel, de dorpskrant van Langedijke, bestaat vijftig jaar. Gezien er jaarlijks tien exemplaren uitkomen, was de eerste editie van 2022 tevens de vijfhonderdste editie sinds de start in 1972. Reden voor de redactie om het blad een speciaal tintje te geven en om terug te kijken in de afgelopen halve eeuw.

Wat meteen opvalt in de eerste editie van het jaar is dat het front is veranderd. Niet het bekende groen met zwarte opdruk, maar een witte kaft met een kleurenfoto. Daarin staan ook stripfiguurtjes, twee kinderen, ontworpen door Henk Jan van Veen. Hij ontwierp de voorplaten van de dorpskrant ook in de beginjaren van De Klokkestoel.

De Klimop

Wie verder bladert, leest meer achtergronden over de geschiedenis. Zo blijkt dat het eerste idee voor een dorpskrant geopperd werd vlak na de oprichting van jeugdvereniging De Klimop. Een dorps- en schoolkrant zou het moeten worden, tezamen met de voormalige basisschool zou het moeten worden uitgegeven. Maar de schooldirecteur in 1969 had er geen trek in. Een nieuwe directeur trad in 1971 aan. Hij had er wel oren naar en zo werd er tijdens de jaarwisseling van 1971 en 1972 een proefeditie gedrukt. Een heel werk in die tijd. Er ging een proces van kopij verzamelen, knippen, plakken, typen en stencilen aan vooraf.

Begin jaren negentig kwam er een zelfstandige redactie. De school leverde toen slechts nog kopij aan voor wat mee kon in de dorpskrant. En deze redactie wisselde door de jaren heen.

Vaste rubrieken

We bladeren door, waar we verscheidene oude verhalen uit oude edities – inclusief verbeterde teksten – treffen, aangevuld met oude foto’s en zelfs advertenties. Een feest van herkenning voor oud-Langediekemers. En voor de nieuwe bewoners ook leuk om kennis mee te maken. Staat er dan alleen maar historie in deze editie? Nee, de vaste rubrieken bleven in stand.