De Eendracht start met postcoderoosproject in Haulerwijk. Door het grotere beschikbare dakoppervlak kunnen meer zonnepanelen geplaatst worden

Een zonnedak. Foto archief DvhN/LC

Energiecoöperatie De Eendracht wil in Haulerwijk een postcoderoosregeling opstarten. Hiervoor ontvangt het een lening van 56.000 euro van de gemeente.

Eerder richtte De Eendracht al postcoderoosprojecten op in Makkinga, Haule en Ravenswoud/Appelscha. De postcoderoos in Haulerwijk zou meer duurzame energie op moeten leveren dan in de andere dorpen. Door het grotere beschikbare dakoppervlak kunnen meer zonnepanelen geplaatst worden en dus meer participaties uitgegeven worden.

Lening

Daardoor wordt wel het maximum aan de lening van 40.000 euro overschreden. Er is onder meer een maximum gesteld aan het financieringsbedrag om ook andere initiatiefnemers, naast De Eendracht, de kans te geven om postcoderoosprojecten uit te voeren. Hiervan is tot nu toe geen gebruikgemaakt. Van de tot nu uitgevoerde postcoderoosprojecten is het maximum van 40.000 euro niet gebruikt. De drie tot nu toe uitgevoerde projecten hebben gezamenlijk nog een financieringsruimte van ruim 43.000 euro. Dit geeft de gemeente ruimte om in in Haulerwijk meer dan 40.000 euro te financieren. Voor het postcodeproject is een totale financiering nodig van 84.000 euro. De Eendracht brengt 28.000 euro eigen geld in.

Investeren

De Postcoderoos regeling biedt de mogelijkheid gezamenlijk zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen, maar ook elders geïnstalleerd kunnen worden. Het kan dan gaan om een dak van een boerderij of dorpshuis of om een stuk grond. Deelnemers investeren gezamenlijk in een zonnedak door het kopen van zonparticipaties. In ruil voor hun deelname ontvangen deelnemers jaarlijks een teruggave van energiebelasting.

Nieuws

menu