De Appelhof bouwt boerderij om tot zorgplek

Henk Vondeling
Met de vele ruimte in de voormalige stal zijn er vele appartementen gerealiseerd. Er kunnen maximaal twaalf bewoners terecht. De stichting levert er alle soorten zorg. De gast is het middelpunt en zijn of haar wens en behoefte is bepalend voor de inzet van de medewerkers. ‘Wij hebben allen veel ervaring in de zorg’, zegt Wil Ruiter van De Appelhof. ‘Vaak zien wij dat echtparen uit elkaar getrokken werden, omdat één van het zorgbehoevend is. Dat willen wij voorkomen. In onze ruime appartementen kunnen drie echtparen wonen, zelfs als één van de twee geen zorg nodig heeft. We proberen een nieuw thuis te creëren. We weten natuurlijk dat dat niet kan, maar we proberen er zo dicht mogelijk bij te komen.’
De Appelhof is een zorgplek waar de bewoner vrij gelaten wordt. ‘We maken een tuin, de deuren staan wagenwijd open en bezoek kan te allen tijde langskomen.’ De voormalige boerderij is dan ook een plek waar iemand mag komen wonen na een ongeval, ziekte of operatie en tijdelijk even niet thuis kan wonen. ‘Dan is De Appelhof een prima plaats om te herstellen’, vertelt Ruiter, die zelf in de woning ervoor woont.
Palliatieve zorg
Naast tijdelijke gasten, biedt De Appelhof ook zorg voor iemand die stervende is (palliatieve zorg). ‘Dit is erg zwaar, fysiek en emotioneel. Partner en familie zijn dan vaak mantelzorger. Dag- en nachtritmes raken verstoord en kind-ouderrelaties kunnen onder druk komen te staan. De Appelhof neemt dan graag die zorg van hen over, zodat er weer rust kan ontstaan.’
Dementie
‘Voor mensen met een dementiëel syndroom is De Appelhof een prachtige plek om te wonen en bezig te zijn.’ Ook voor complexe zorg, dat samenhangt met ernstige chronische aandoeningen, zoals COPD (longziekte), Diabetes mellitus (suikerziekte), reumatoïde artritis en hart- en vaatziekten is De Appelhof beschikbaar en capabel.
Thuis
De Stichting Thuiszorg De Appelhof levert in hoofdzaak de zorg in De Appelhof, de boerderij. Echter, palliatieve zorg, kan ook thuis geleverd worden. Dat houdt in dat iemand 24 uur per dag, 7 dagen per week thuis voor de zieke zorgt, de mantelzorgers ontlast. Op de eerste plaats de zorg voor de zieke, daarnaast het huishouden, maaltijden en het wassen. Ook begeleiding, indien nodig, van de naasten en familie is een zorg voor De Appelhof.
De Appelhof heeft thans twee soortgelijke ‘thuishuizen’ in Uithuizen en in Ruinerwold: De Ommejas en Huize P. R. Derks. De ondernemers die De Appelhof gaan leiden, zijn ook de initiatiefnemers van deze zorgplekken. De Appelhof is altijd bereikbaar. Ook voor spoedgevallen, dag en nacht en zeven dagen per week. Wil Ruiter: 0636139221 en Bertil Berghuis: 0634927697.