Coronabesmettingen in Friesland verder gedaald, noordoosten blijft hoog scoren

FOTO ANP

De Friese coronabesmettingen zijn deze week gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen drie maanden. De 529 positieve tests lagen 11 procent onder de 597 van vorige week. Meer dan de helft van de besmettingen is aangetroffen in het noordoosten van de provincie. Daar zijn vier van de zes grotere clusters te vinden: in de horeca, op scholen en bij een dorpsfeest.

Dantumadiel en Noardeast-Fryslân staan landelijk in de top van de gemeenten met – omgerekend per 100.000 inwoners – de hoogste besmettingscijfers. Ook de andere gemeenten in de noordoosthoek van de provincie, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen, scoren hoog. Friesland blijft ten opzichte van andere provincies in de top 3 staan. Alleen in Limburg en Utrecht zijn de cijfers hoger. Er zijn meer clusters van tien of meer besmettingen die aan elkaar te linken zijn in de provincie: 6 tegen vorige week 3.

De hogere cijfers in het noordoosten zijn daar al een tijdje zichtbaar. Ook het vindpercentage is er hoger. Dit kan erop wijzen dat mensen zich daar minder snel laten testen. Waar de noordoosthoek goed is voor bijna 70 procent van de positieve tests, is er een kwart (1300) van de Friese tests afgenomen. Dit kan erop wijzen dat mensen zich daar minder snel laten testen. Het betekent dat de verspreiding van het virus daar minder goed in beeld is. Een groot deel van de besmette groep is tussen de 18 en 30 jaar. In Achtkarspelen vormen kinderen de grootste groep.

Vaccinaties

Het aantal vaccinaties liep in de afgelopen week iets terug, naar 4560 inentingen. Inmiddels zijn er door de GGD 712.927 prikken gezet bij inwoners van Friesland. De vaccinatiegraad in de provincie is in een week met een half procent gestegen. Van de 570.000 Friezen die twaalf jaar of ouder zijn is 75,9 procent volledig gevaccineerd.

De Rijksoverheid stopt met ingang van vrijdag 1 oktober (vandaag) met het gratis testen voor wie op reis wil. Voortaan kan dit alleen tegen betaling, via Testenvoorjereis.nl. Mogelijk melden reizigers zich daardoor bij de GGD voor een gratis test. Dat heeft geen zin. De GGD registreert geen negatieve testuitslagen waardoor die niet te gebruiken zijn voor een QR-code in de CoronaCheck-app.

Coronatesten

De afgelopen week zijn 5034 coronatesten afgenomen bij inwoners van Friesland. Een week eerder waren dit er 6201. In totaal zijn nu 544.163 tests door Friezen bij de GGD gedaan.

Met de 529 besmettingen van deze week zijn nu in totaal 53.962 Friezen positief getest. Het aantal besmettingen in Friesland liep vooral op onder tieners en veertigers. Onder zeventigplussers zijn er nauwelijks positieve tests.

In de afgelopen zeven dagen is één ziekenhuisopname gemeld aan GGD Fryslân. Vijf minder dan vorige week. Er zijn net als vorige week geen sterfgevallen doorgegeven aan de GGD.

Gemeenten

In vijf gemeenten steeg het aantal besmettingen, met Dantumadiel en Tytsjerksteradiel als grootste stijgers. In Waadhoeke was sprake van een daling met 80 procent.

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Noardeast-Fryslân 117 (123), Leeuwarden 66 (88), Súdwest-Fryslân 60 (59), Dantumadiel 54 (38), Tytsjerksteradiel 52 (36), Heerenveen 36 (50), Achtkarspelen 35 (35), Smallingerland 29 (49), Opsterland 27 (21), De Fryske Marren 22 (25), Harlingen 9 (6), Waadhoeke 8 (42), Weststellingwerf 7 (12), Ooststellingwerf 3 (7), Terschelling 3 (5), Ameland 1 (1), Schiermonnikoog 0 (0) en Vlieland 0 (0).