Commissaris van de Koning Brok opent vijftigste Open Stal in Oldeberkoop

Commissaris van de Koning Brok opende de jubileumeditie van Open Stal door een toets van het accordeon van voorzitter Peter Hoekstra in te drukken

Commissaris van de Koning Brok opende de jubileumeditie van Open Stal door een toets van het accordeon van voorzitter Peter Hoekstra in te drukken FOTO LENUS VAN DER BROEK

Na een welkomstwoord door voorzitter Peter Hiemstra opende Commissaris van de Koning Arno Brok zaterdagmiddag de vijftigste Open Stal in Oldeberkoop. En daarom staat de jaarlijkse kunstroute dit jaar in het teken van een feestelijke editie.

Nu de muziekoptredens door de coronaregels niet doorgaan drukte CdK Brok op één toets van het accordeon van voorzitter Peter Hoekstra, waarmee de opening een feit is. Vooraf trad dichter/schrijver Johan Veenstra op. Na de opening stond er al een rij voor de kassa.

Oudste kunstroute van Nederland

Teleurgesteld was de organisatie dat de negenenveertigste editie vorig jaar niet kon plaatsvinden vanwege corona. Daarom willen zij het jubileum dit jaar dubbel en dwars vieren. Voor het eerst werd de kunstroute in 1971 georganiseerd. Het was een expositie van drie kunstenaars die in de ‘Doorreed’ van het Wapen van Weststellingwerf, nu Theatercafé Le Brocope, hun werk toonden. Vijftig jaar later is Open Stal de oudste kunstroute van Nederland. Met behulp van vrijwilligers uit Oldeberkoop en ver daarbuiten is al die jaren gezorgd voor continuïteit en uitbreiding van de kunstroute.

Flankerend programma

Bij een bijzondere kunstroute hoort een bijzonder en uitgebreid flankerend programma. Op 30 juli en op 6 augustus vinden respectievelijk een poëzieavond en een filmavond plaats. Zes dichters leveren hun bijdrage op 30 juli a.s.: Dick Victor Koster, Johan Veenstra, Eeltsje Hettinga, Ellen Deckwitz, Maud Vanhauwaert en Dean Bowen geven acte de presence. Tijdens de filmavond op 6 augustus worden korte en lange films getoond over en van Friese kunstenaars.

Openingstijden

Dit jaar vindt Open Stal plaats van zaterdag 17 juli tot en met zondag 15 augustus. De expositie, waaraan 45 kunstenaars deelnemen, is iedere dag te bezoeken van 13.00 tot 18.00 uur. Open Stal is voor iedereen toegankelijk en ook dit jaar bedraagt de entree drie euro per persoon. Voor meer info: www.openstal.nl .