Burgemeester reikt lintje uit aan Koert Vondeling: ‘Lijst van vrijwilligerswerk te lang om op te noemen’

Overdonderd was Koert Vondeling vrijdagavond. Met een smoes om de boel af te sluiten werd hij naar het clubgebouw van de Historische Vereniging van Appelscha gelokt.

'Ik vind het normaal dat ik dingen voor een ander doe, het gaat vanzelf.’

'Ik vind het normaal dat ik dingen voor een ander doe, het gaat vanzelf.’ Rens Hooyenga

Daar aangekomen waren alle lichten uit en liep hij nietsvermoedend de zaal in. Opeens schoten alle lichten aan en begonnen veertig genodigden te juichen en te klappen. ‘Wat is dit? Toch niet voor mij?’, reageerde hij toen hij om zich heen keek. Toen hij burgmeester Harry Oosterman zag, wist Koert genoeg. Hij was aan de beurt.

Leeuwarden en Den Haag

Oosterman zette een stoel klaar voor Koert en zijn vrouw Janny, zodat beiden de zaal in konden kijken. Familie, vrienden en allemaal mensen waar Koert de laatste 35 jaar mee heeft samengewerkt. Want zolang doet hij al vrijwilligerswerk, als het niet langer is. Maar eerst legt Oosterman nog even uit hoe het aanvragen van een lintje in z’n werk gaat. ‘Als er een aanvraag bij mij binnenkomt, ga ik altijd eerst kijken of een lintje wel op z’n plaats is, daarna gaat Leeuwarden er een oordeel over vellen en dan gaat de aanvraag naar Den Haag. Daarna begint het inwinnen van informatie over de persoon in kwestie. Leuke anekdotes krijg ik daarna vaak van medevrijwilligers en mensen die hem hebben opgegeven. Toen ik zag dat Koert vroeger best een kwajongen was, begon ik even te twijfelen of dit lintje nog wel op z’n plek is. Maar Koert heeft in de jaren daarna zijn streken meer dan gecompenseerd. Talloze vrijwilligersbaantjes had hij.’

Lange lijst van werkzaamheden

Eerst in de ouderraad op de scholen van zijn kinderen, toen het ophalen van het oud papier voor de school. ‘Alles werd aangepakt’, zei de burgemeester en ging door met zijn opsomming. ‘Klaar-over tijdens de avondvierdaagse, hij is de mede oprichter van de Historische Vereniging van Appelscha en omstreken.’ Een vereniging die is uitgegroeid tot meer dan 850 leden. ‘Hij was relatiebeheerder bij het Toeristisch Informatiepunt (TIP), zit in het bestuur van Stichting Winkelen in Appelscha, zelf weet ik hoe Koert zich inzette als vrijwilliger voor het Bosbad in Appelscha. Samen met Laco zat ik dikwijls met Koert aan tafel en dat leverde vaak gezonde discussies op. Enfin, we gaan door: de boeken- en platenmarkten, de Kerstmarkt, rayonmanager voor KWF, de tennisclub van Appelscha, waar Koert nog steeds om de zoveel weken de baan een week schoonhoudt en aanveegt. De Turfvaartdagen, het Plaatselijk Belang, Stichting Promotie Appelscha en de OlmenEs en nu houd ik op, want als ik alles moet opnoemen ben ik nog uren bezig. Koert werkte 42 jaar bij de Rabobank en kent daardoor veel mensen. Zij vonden hem makkelijk en andersom ook. De reden van zijn vele vrijwilligersbaantjes. Hij staat bekend als iemand die je maar hoeft te vragen, ja zegt hij toch wel.’

Iets rustiger aan

Erg blij is hij met de mooie woorden van de burgemeester en met de opkomst. ‘Het doet me veel. Ik vind het normaal dat ik dingen voor een ander doe, het gaat vanzelf.’ Op een gegeven moment had hij er vijftien tegelijk. Iets te veel, vertelt hij. Daarom doet hij het nu iets rustiger aan. En over de kwajongensverhalen zegt hij: ‘Dat viel wel mee. Er zijn veel leukere verhalen te vertellen, maar ik moet toegeven; het verhaal van de burgemeester klonk goed.’ Koert kreeg de titel tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

En niet alleen voor Koert is deze avond bijzonder, ook voor de burgemeester zelf, want voor hem was het het allerlaatste lintje dat hij uitreikte. Over een maand stopt Oosterman als burgemeester van Ooststellingwerf.