Bouwen met lokaal hout? 'Het kan'

Houtkap Sterrebos. FOTO Dagblad van het Noorden FOTO Dagblad van het Noorden

Kan je met hout uit de bossen rondom Frederiksoord kwalitatief goed timmerhout produceren om te gebruiken in de bouw? En is er voldoende om aan de bouwopgave te kunnen voldoen? De initiatiefnemers van ‘Bosch Hout’ uit Frederiksoord, onder wie aannemer Hilco Broekman, weten het zeker: het kan. Daarom houdt Bosch Hout op 6 februari een inspiratieavond in de Versnellingshoeve in Frederiksoord.

Vanuit de Versnellingshoeve worden projecten aangejaagd aan die alles te maken hebben met groen en food, innovatie en circulaire economie. Eigen hout gebruiken scheelt veel transportkosten zo stellen de initiatiefnemers. ,,Nu worden bomen naar Duitsland getransporteerd en verwerkt tot timmerhout, waarna het weer met vrachtwagens terugkomt naar Nederland. Eigen hout gebruiken is goed voor het milieu, duurzaam en levert een positieve bijdrage aan de stikstofcrisis. Om het initiatief te laten slagen is er wel steun nodig.’’

‘Bosch Hout’ heeft de ambitie om zoveel mogelijk met lokaal hout te werken. ,,Hout dat in de buurt groeit, geoogst én verwerkt wordt tot aan het zaagsel toe. Niets gaat verloren! In gebieden als nationaal park Drents Friese Wold, maar ook Landgoed De Eese en de Woldberg staan voldoende bomen om te verwerken tot timmerhout. De bomen kunnen in de buurt worden gezaagd. De lokale houtketen is een winst voor het milieu en versterkt de lokale economie.‘’

Duurzaam

Aannemer Hilco Broekman uit Nijensleek bouwt nu al duurzaam. Maar het kan nog beter. ,,Om de ambitie van een lokale houtketen te realiseren, willen we meer ondernemers uit de omgeving betrekken.’’ Dat kunnen ook hoveniers zijn die hout in tuinen gebruiken. Maar ook meubelmakers. Andere ketenpartners binnen ‘Bosch Hout’ zijn de regionale ondernemers Pauls Houtzagerij, de Maatschappij van Weldadigheid, Stichting Veuruut en Rens Oor. De bouwsector is een van de sectoren die tegen klimaatproblemen oploopt en naar duurzame oplossingen zoekt.

Hilco Broekman ziet dat ecologie en economie elkaar juist versterken. Door het duurzame aspect hebben mensen er ook iets extra’s voor over. ,,We merken dat klanten blij zijn als bouwmaterialen lokaal gewonnen zijn, dat geeft meerwaarde aan het woonplezier. De nieuwe markt is op kleine schaal vaak wat duurder, daarom is het belangrijk om met ‘Bosch Hout’ te groeien en meer ondernemers enthousiast te krijgen om lokaal hout te kopen. Er is hout genoeg in de omgeving. Voor voedsel vinden we het steeds belangrijker dat het streekgebonden is, dat geldt voor bouwmaterialen ook. Nu leggen de zware boomstammen honderden kilometers af, voordat ze in een afdakje of schuurtje verwerkt zijn. Zonde!”

Inspiratieavond

De bijeenkomst op maandag 6 februari is bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan. Onder begeleiding van Andries Ophof delen Hilco Broekman, Paul Paternotte en Martijn Jansen van Bosgroepen hun ervaringen en dragen voorbeelden aan. De inspiratieavond vindt plaats op 6 februari van 20.00 tot 22.00 uur in de Versnellingshoeve aan de Majoor van Swietenlaan 1 in Frederiksoord. Belangstellenden kunnen zich tot 30 januari opgeven via start@versnellingshoeve.nl .

Nieuws

menu