Bonnes brevet was het begin van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht. Wandeling door Weststellingwerf beleeft tiende editie

De tiende editie van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht wordt na twee jaar uitstellen dit jaar toch gelopen, op zaterdag 3 juni. Het is alweer 21 jaar geleden dat de wandeltocht door Weststellingwerf in het leven werd geroepen, en de tiende keer dat de tocht gelopen wordt. Initiatiefnemer Bonne Speerstra uit Sonnega vindt het heel mooi dat de Pieter Stuyvesant Kuiertocht zo’n enorm succes is gebleken.

Bonne Speerstra, alias Pieter Stuyvesant, biedt in 2005 burgemeester Remco Heite de routekaart aan van de tweede editie van de Kuiertocht.

Bonne Speerstra, alias Pieter Stuyvesant, biedt in 2005 burgemeester Remco Heite de routekaart aan van de tweede editie van de Kuiertocht. Piet Bosma

In het jaar 2000 werd de provincie Fryslân besmet met het wandelvirus, aangejaagd door de Slachtemarathon, die in het kader van Simmer 2000 voor het eerst werd georganiseerd. De wandeltochten schoten daarna als paddenstoelen uit de grond: de Kuiertocht troch de lege Wâlden, de Aldfaers Kuiertocht, de Hemdyk Rintocht en de Wâlddyk Rintocht, om een paar voorbeelden te noemen. Ook veehandelaar en schrijver Bonne Speerstra uit Sonnega raakte in die tijd besmet met het wandelvirus. Hij wilde graag het Elfstedenbrevet bemachtigen. Dat bestaat uit drie disciplines: schaatsen, fietsen en wandelen. ,,De laatste ontbrak nog bij mij. Ter voorbereiding deed ik mee aan meerdere wandeltochten.” Dat bracht Bonne op het idee om ook in het mooie gebied tussen de Linde en de Tjonger een wandeltocht te organiseren. ,,Al die tochten zijn hartstikke mooi, maar nergens is het zo mooi als hier in Weststellingwerf. Het landschap is zo gevarieerd, dat het zich bij uitstek leent om meerdere afwisselende routes te organiseren.”

In de stal

Nieuws

menu