Bongerd Appelscha doet naam eer aan. Voor het aanplanten van de bomen is een ontwerp gebruikt van een kaart uit 1944

202201041580

De Bongerd, synoniem voor boomgaard, heeft onlangs haar functie teruggekregen. Het terrein in Appelscha was van origine een boomgaard. Er staan nog steeds oude fruitbomen waar fruit aan groeit. Eind 2021 werden er 78 bomen bij geplant. Appelbomen, evenals de bomen die er nog stonden.

Het betreft 78 laagstam appelbomen. In anderhalf uur werden ze geplant door kinderen van basisschool De Riemsloot uit het dorp. Voor deze aanplant was aan Staatsbosbeheer een subsidie verleend.

Recreatie

En er is nog meer ruimte op de Bongerd om fruitbomen aan te planten. Het is de bedoeling om de komende vier jaar telkens wat nieuwe bomen te planten. Mogelijk komen er ook meer struiken waar fruit aan groeit. De komende tijd investeert Staatsbosbeheer in het gebied dat tot november 2021 bekend stond als recreatieplaats. De dagrecreatie beschikte over een picknickplaats, een toilethok en een parkeerplaats. Het vervallen toilethok is gesloopt en ook de achterste parkeerplaats is eruit gehaald. Momenteel wordt het fietspad er doorheen verlegd en ook komt er een ruiterroute en een wandelpad door de boomgaard. Saillant detail: Appelscha betekent in oud Nederlands appelbos, wat weer mooi samenhangt met de boomgaard midden in het Drents-Friese Wold.

Kaart uit 1944

Voor het aanplanten van de bomen is een ontwerp gebruikt van een kaart uit 1944. Rond die periode was de Bongerd nog onderdeel van het Friesch Volkssanatorium Appelscha, nu OlmenEs. Op de kaart is een ontwerp van een boomgaard te zien op dezelfde plek. De bedoeling is om de Bongerd er weer net zo uit te laten zien als hoe het van origine bedoeld was.

Voor het beheer van de boomgaard is Staatsbosbeheer op zoek naar vrijwilligers. Na een cursus mogen zij de bomen snoeien en later ook oogsten. En voorbijgangers mogen natuurlijk vrij plukken.

Wie interesse heeft, mailt naar [email protected]

Nieuws

Meest gelezen