Benefiet voor Oekraïeners: 'Als ze willen, halen we ze ook nog op'

Ds. Jouke Droogsma.

Ds. Jouke Droogsma. Jan Koops

De PKN gemeente van Appelscha houdt zondagmiddag 3 april een benefietmiddag speciaal voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Dominee Jouke Droogsma uit Oldeholtpade komt spelen met een band en de Schutse, waar de middag gehouden wordt, hangt tijdelijk vol met typisch Oosterse kunst. ‘We willen dat ze zich hier thuis voelen’, zegt priester Wieger Baas van de PKN gemeente in Appelscha.

Iedereen is welkom tijdens de samenkomst, benadrukt hij. ‘Er zal van alles te zien en doen zijn, zoals muziek, de iconen die overal hangen, er staat soep klaar, er wordt zelfs welkom geheten in hun eigen taal en er zijn beelden te zien tijdens de benefiet, die start om 16.00 uur.’ Naar alle waarschijnlijkheid duurt het evenement een uur.

Voor Oekraïeners die worden opgevangen in Hotel Appelscha geldt: willen zij worden opgehaald? Dat kan. ‘Er staan diverse vrijwilligers klaar om alle vluchtelingen naar de kerk te begeleiden. En ook voor vluchtelingen die elders opgevangen worden, staat vervoer klaar. In samenwerking met Scala zullen zij naar hier gehaald worden.’ Na afloop staat er bij de uitgang een collecte klaar. Het opgebrachte geld wordt besteed aan diaconieën voor Oekraïeners ‘en eventueel uitstapjes die we gaan organiseren.’