Beleeftafel brengt vertier in de woonkamer. Ronde Tafel en Vrienden van Sinnehiem kopen beleeftv voor bewoners Sinnehiem en Rikkingahof

Een beleeftafel, een tafel met daarop een groot beeldscherm met touchscreen, waarmee foto’s en video’s te bekijken zijn van vroeger en waarop veel spellen te spelen zijn.

Fotograaf: Rens Hooyenga

Fotograaf: Rens Hooyenga Foto: @

Een mega iPad, erg gebruiksvriendelijk en te verrijden naar elke woonkamer bovendien. Twee stuks – één voor woonzorgcentrum Sinnehiem in Haulerwijk en één voor Rikkingahof in Oosterwolde – werden cadeau gedaan door de Ronde Tafel en de Vrienden van Sinnehiem. Woensdag werden ze uitgetest.

In hoogte verstelbaar

Aan Lukas Jonkers de eer. Hij is met zijn 101-jarige leeftijd de oudste bewoner van Rikkingahof. Een wat makkelijker spel wordt tevoorschijn getoverd als hij op een stoel in de gang plaatsneemt. ‘Volledig in hoogte verstelbaar, dus het maakt niet uit waar de bewoner zit’, vertelt Gillion du Clou van De Beleeftv, het bedrijf dat de beleeftafel produceert. Jonkers hoeft slechts zijn hand over het beeldscherm te vegen. Langzaam komt er een foto tevoorschijn. Een foto van een herkenbaar voorwerp, zodat de bewoner het herkent en er gespreksstof ontstaat. Foto’s en video’s zijn er voornamelijk van tachtig tot zestig jaar geleden, spelletjes daarentegen zijn vrij modern. ‘Voor vermaak, voor de bewoners alleen of om met meerdere mensen te spelen, zoals met kleinkinderen bijvoorbeeld.’ Van airhockey tot memorie, van alles is ermee te doen. De tafel is volledig inklapbaar, zodat bewoners ook aan de tafel kunnen schuiven. ‘Hij is zo ontworpen dat er precies rolstoelen tussen de poten passen.’

HDMI

Ze kunnen er zelfs op vingerverven, ‘verven zonder alle viezigheid die het met zich meebrengt’. En het is volgens Du Clou verstandig voor het personeel wel handig om de verrolbare tafel op de rem te zetten. ‘Je wil niet dat hij wegrolt of dat er een bewoner mee vandoor gaat’, zegt hij gekscherend. Het apparaat beschikt tevens over een hdmi-aansluiting. Presentaties zijn er op die manier makkelijk op te geven. En beeldbellen. Het heeft zoveel mogelijkheden dat ook de jongens van de Ronde Tafel er erg blij van worden. ‘We hebben er zoveel mogelijk opgezet, zodat de woonzorgcentra een tijdje vooruit kunnen’, zegt Andries de Jong van de groep weldoeners. Wordt de tafel aangesloten op internet, dan kunnen YouTube-filmpjes worden afgespeeld en kunnen sites worden bezocht. ‘Vergeet niet de updates’, gaat Du Clou verder. ‘We bieden namelijk maandelijks een testspel, zodat bewoners kunnen ervaren hoe ze het vinden. Wordt het leuk gevonden, dan kan het spel aangeschaft worden.’ Ook als er iets niet goed gaat met de bediening of bij een eventueel ander probleem, hoeft de tafel slechts op internet worden aangesloten, zodat de Beleeftv op afstand hulp kan bieden.

Vrienden van Sinnehiem

De Ronde Tafel schenkt jaarlijks een cadeau aan een goed doel. Dit jaar was het cadeau iets te duur om volledig op te brengen. De twee tafels waren gezamenlijk 20.000 euro waard. ‘Wij hebben uiteindelijk één tafel bij elkaar kunnen financieren’, laat De Jong weten. Vrienden van Sinnehiem heeft de andere tafel daarom betaalt. Mirjam Schilperoord was namens de ‘vrienden’ aanwezig tijdens de presentatie en uitreiking.

Na de overhandiging wordt het apparaat meteen naar een gemeenschappelijke ruimte gereden, waar er gretig gebruik van wordt gemaakt. ‘Geweldig om te zien dat hij goed in de smaak valt’, zegt Ron Doornenbal, de voorzitter van de Ronde Tafel.