Appelschase Sun Li vertelt haar verhaal op de televisie

Wandelen. Standaard foto

Appelscha - De Chinese Sun Li uit Appelscha is zaterdag 21 januari te gast in het televisieprogramma De Wandeling, dat wordt gepresenteerd door Joris Linssen.

Tijdens deze uitzending op NPO2 wandelt Sun Li met Sander de Kramer in het Drents-Friese Wold, waar ze een bijzonder gesprek had met haar vader, kort voor zijn dood.

Chinees restaurant

Sun Li (36) groeit begin jaren tachtig samen met haar broer en drie zussen op in het Chinese restaurant van haar ouders in een dorp. Als Sun naar school gaat, voelt ze zich een buitenbeentje, ze ziet dat de andere kinderen een heel ander leven hebben. Ze is onder meer jaloers op alle aandacht die de kinderen krijgen van hun ouders.

Vader ernstig ziek

Sun zit midden in de puberteit als plotseling haar vader ernstig ziek wordt. Haar verdriet is groot, maar voor emoties is geen plaats in het gezin en er wordt nauwelijks over de ziekte van vader gesproken, want ‘pech is besmettelijk’. Sun brengt veel tijd door bij haar vrienden die haar wel begrijpen. Als haar vader jaren later opnieuw ziek wordt, ontdekt Sun dat haar familie of misschien zijzelf wel is veranderd. Dit keer is haar vader ongeneeslijk ziek. ‘Het was alsof we het weer goed konden maken. Ik ontdekte dat samen eten en grapjes maken, ook liefde is. Gek genoeg is ons gezin harmonieus geworden in die periode’, vertelt Li.

Zoetzure smaak van dromen

De inwoonster van Appelscha schreef het boek ‘De zoetzure smaak van dromen’, waarin ze het familieverhaal achter het Chinese restaurant uitgebreid uit de doeken doet. Het hele gezin helpt mee in het restaurant. Hoewel de ouders blij zijn met het succes van hun kinderen op school, heerst er ook de vraag: Wie neemt het restaurant over?

Sun Li is op zaterdag 21 januari om 18.05 uur te zien in De Wandeling.

Nieuws

menu