Actie provincie voor gratis regenton krijgt geen vervolg: 'Ook bij tweede actie zullen duizenden teleurgesteld worden'

Eigen foto

De regentonnenactie van de provincie Fryslân krijgt geen vervolg. ,,Het organiseren vraagt veel van onze organisatie.”

De provincie maakte op 1 februari bekend dat ze 1500 regentonnen ging uitdelen op basis van het molenaarsprincipe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dat leidde diezelfde dag al tot een heuse stormloop met ruim 8500 aanvragen.

Wanneer is het genoeg?

Dat riep al snel de vraag op of er een vervolgactie moest komen, te meer omdat alle aanvragers een code kregen en menigeen daardoor dacht recht te hebben op een gratis regenton. Gedeputeerde Staten voelen echter niet voor een tweede actie want ook dan zullen duizenden aanmelders teleurgesteld worden.

Het dagelijks bestuur van de provincie wijst er verder op dat ,,het organiseren van zo’n actie veel vraagt van onze organisatie” en dat het doel niet was om iedere Fries van een regenton te voorzien maar om het waterbewustzijn van de inwoners te vergroten. ,,En dat is succesvol geweest.”

Reservelijst

Voor de groep aanvragers tussen de 1500 en 1650 inschrijvingen gloort er nog een beetje hoop. Ze staan op de reservelijst, voor het geval er mensen zijn die hun regenton niet afhalen. De regentonnenactie kost de provincie 100.000 euro.

Nieuws

menu